Wie op zoek is naar vloerbedekking met een warme en authentieke uitstraling komt al snel uit bij parket of laminaat. Welke vloer past het best bij jouw interieur, wensen en budget? Ontdek hier de verschillen tussen parket en laminaat.

Wat is het verschil tussen parket en laminaat?

We vergelijken parket en laminaat op verschillende vlakken, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Materiaal en opbouw

Parket bestaat uit houten planken. We onderscheiden twee soorten: bij massief parket bestaan de houten planken uit één stuk hout, terwijl lamelparket opgedeeld is in verschillende lagen. Enkel de toplaag is hardhout, de rest is gemaakt uit multiplex of andere massieve houtsoorten.

Laminaat is daarentegen geen echt hout (en ziet er dus iets minder natuurlijk uit). Het is opgebouwd uit vier lagen van verschillende materialen.

  1. De (transparante) bovenlaag uit kunststof zorgt voor duurzaamheid.
  2. De decoratieve laag uit bedrukt papier bepaalt de uitstraling.
  3. De kernlaag uit MDF of HDF (houtvezel) is nodig voor een hoge stabiliteit.
  4. De balanslaag maakt het laminaat extra stevig.

Look-and-feel en afwerking

Er wordt soms beweerd dat laminaat veelzijdiger is qua uitvoeringen, omdat je zowat elk mogelijk ontwerp op de decoratieve laag kunt drukken. Maar als je op zoek bent naar de warme, natuurlijke look van hout, zit je beter met parket. Tegenwoordig bestaan er zoveel soorten parket, legpatronen en afwerkingskleuren dat je zonder twijfel een vloer vindt die perfect in je interieur past.

Parket werken we af met olie of vernis voor een extra beschermlaag. Omdat laminaat geen echt hout is, is zo’n beschermlaag niet nodig.

Duurzaamheid

Een parketvloer gaat lang mee en is de meest duurzame optie van de twee. Bij krassen, vlekken, verkleuring, slijtage of andere schade kun je het parket laten schuren en renoveren. Dat is niet zo bij laminaat: eens de bovenlaag afgesleten is, moet je de vloer vervangen.

Prijs en plaatsing

Wat is duurder: parket of laminaat? Omdat hout de laatste jaren sterk gestegen is in prijs, valt ook massief parket duurder uit. Daar komt ook bij dat je massief parket het best professioneel laat plaatsen, waardoor het prijsverschil met laminaat en lamelparket groter wordt.

Onderhoud

Je parket onderhouden, vraagt enige inspanning. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken of intensieve (of zure) reinigingsproducten. Anders kun je krassen en vlekken maken. En om je houten vloer jarenlang mooi te houden, is het geen overbodige luxe om de afwerkingslaag jaarlijks te vernieuwen (bijvoorbeeld met onderhoudsolie).

Op dat vlak is laminaat makkelijker te onderhouden, want je moet de vloer alleen maar stofzuigen en dweilen.

Akoestiek

Hout is een goeie geluidsdemper, waardoor je parketvloer eigenlijk werkt als akoestische isolatie. Dat is niet het geval bij laminaat.

Parket of laminaat kiezen? Een handig overzicht

We vatten de verschillen tussen parket en laminaat nog eens samen in een handig overzicht.

Eigenschap Parket Laminaat
Materiaal Echt hout (meerlaags of massief) Kunststof, papier en houtvezel (meerlaags)
Uitstraling Natuurlijke houtlook

 

Gedrukt patroon
Afwerking –        Verschillende legpatronen en afwerkingen mogelijk

–        Behandelen met olie of vernis

Niet behandelen met olie of vernis
Duurzaamheid –        Gaat lang mee

–       Renovatie mogelijk

–       Gaat lang mee

–        Geen renovatie mogelijk

Plaatsing Door expert Zelf plaatsen
Prijs Duurder door het hout Goedkoper door kunststof
Onderhoud Zorgvuldig onderhoud nodig Makkelijk te onderhouden
Akoestiek Goeie geluidsdemping Minder goeie geluidsdemping