Ben je toe aan een nieuwe vloer en wil je graag parket leggen? Goed idee! Niet alleen is hout een erg duurzaam materiaal waar je jarenlang van geniet, het ziet er ook prachtig uit. Maar het is wel belangrijk dat je je houten vloer op de juiste manier legt én dat je hem goed onderhoudt. Met deze tips komt dat zeker in orde.

1.    Hoeveel hout heb je nodig?

De eerste stap bij parket plaatsen: berekenen hoeveel hout je precies nodig hebt. Zo zit je straks niet met een overschot aan dure parket – of met een halve vloer, omdat je net te weinig planken kocht. Om de juiste hoeveelheid hout te kennen, vermenigvuldig je de lengte van de kamer met de breedte. Rond het resultaat naar boven af en voorzie een marge van acht procent.

Wist je dat …

… je de planken eerst een vijftal dagen moet laten acclimatiseren in de kamer waarin je ze zult leggen? Hout is een natuurlijk materiaal dat altijd nog een beetje krimpt of uitzet naargelang de omgevingstemperatuur.

… het slim is om alle planken te mengen voor je ze legt? Zo zijn de kleur- en patroonverschillen mooi verdeeld. Parket is gemaakt van een natuurlijk product, wat betekent dat de tint en tekening kunnen verschillen van batch tot batch. Door de planken willekeurig te mengen, voorkom je bijvoorbeeld dat een deel van je vloer opvallend lichter is.

2.    Welke plaatsingsmethode kies je het best?

Afhankelijk van de ondergrond zijn er verschillende plaatsingsmethodes. Het belangrijkste is dat de ondervloer effen is. Daarom moet je in sommige gevallen eerst een egalinelaag gieten van cement en/of kunsthars — zeker als de nieuwe vloer op tegels of oude parket komt. Daarna zijn er drie manieren om de parketvloer te leggen.

  • Zwevend plaatsen: de vloer komt rechtstreeks op de ondervloer (bijvoorbeeld chape).
  • Lijmen: je bevestigt de planken met lijm op de ondergrond.
  • Innagelen: massief parket nagel je het best vast op een houten structuur.

Hoe keramisch parket leggen?

Wat als … je helemaal gewonnen bent voor de charme van hout, maar liever een tegelvloer hebt? Dan zijn keramische tegels met een houtlook waarschijnlijk jouw ding. Zorg voor een droge en egale ondervloer, en lijm daarop het keramische parket.

3.    In welke richting moet je parket leggen?

Voor een mooi resultaat, leg je de parketplanken het best in de richting van de belangrijkste lichtbron. Zo vallen groeven en oneffenheden minder op. Komt het licht van verschillende kanten? Kies dan de makkelijkste legrichting.

Verder zijn er nog enkele vuistregels die je helpen om de juiste legrichting te kiezen.

  • Horizontaal: wil je dat de kamer breder oogt? Leg dan de planken in de breedte.
  • Verticaal: plaats het parket in de lengte als je de ruimte optisch langer wil maken.
  • Diagonaal: als je de planken in een hoek van 10 tot 45 graden legt, ziet je kamer er meteen een stuk groter uit.

Als het iets speelser mag voor jou, kun je gaan voor visgraat- of mozaïekparket. Zo’n patroon vraagt iets meer werk, maar je raakt er nooit op uitgegekeken.

Hoe visgraatparket leggen?

Een visgraatpatroon is populair en tijdloos, maar je parket zelf leggen wordt wel een hele opgave. Je schakelt het best een professional in, die de juiste expertise en het geschikte materiaal heeft voor een topresultaat. Wil je het toch zelf proberen? Ontdek ons stappenplan om een visgraatpatroon te leggen.

Hoe mozaïekparket leggen?

Bij mozaïekparket leg je korte, dunne houten plankjes in vierkantjes, zodat je een dambordmotief krijgt. Dat brengt dynamiek in je vloer! Ook hier is het aangeraden om een expert in te schakelen, omdat het een precies werkje is.

4.    Hoe zorg je voor een goede bescherming?

Om nog jaren van je prachtige parket te genieten, geef je je pas gelegde vloer het best meteen een goede beschermlaag in de vorm van olie of vernis. Afhankelijk van de plaats waar je vloer ligt, kun je nog een extra bescherming voorzien. Komen er bijvoorbeeld regelmatig veel mensen bij jou over de vloer of ligt je parket vaak in de zon? Dan kun je respectievelijk kiezen voor uiterst sterke tweecomponentenolie of een olie met een uv-filter.

5.    Hoe lang duurt parket leggen?

Zoals je waarschijnlijk al ontdekt hebt in deze blog, is parket leggen niet in een-twee-drie gedaan. Hoe lang het precies duurt, hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan de legmethode, het legpatroon en de indeling van de kamer.

We kunnen wel een richtlijn meegeven: reken op twee à drie dagen om zwevend parket van ongeveer 40 m2 te plaatsen. Verlijmd parket vraagt iets meer werk, zo’n drie à vier dagen. Ga je voor een visgraat- of mozaïekpatroon, dan komt er waarschijnlijk extra plaatsingstijd bij.

Wil je graag meer weten over de plaatsing en de afwerking van je parketvloer? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!