Ben je toe aan een nieuwe vloer en wil je graag parket leggen? Goed idee! Niet alleen is het een erg duurzaam materiaal waar je nog jaren van zult genieten, het ziet er ook prachtig uit. Het is echter wel belangrijk dat je je houten vloer op de juiste manier legt én dat je hem achteraf goed onderhoudt. Met deze tips komt dat zeker in orde!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor je aan de slag gaat met het leggen van je houten vloer, moet je natuurlijk eerst berekenen hoeveel hout je precies nodig hebt, zodat je straks niet met een dure overschot aan parket zit of net te weinig planken hebt.  Vermenigvuldig de lengte met de breedte van de kamer, en rond het resultaat naar boven af. Tot slot voorzie je het best een marge van acht procent.

Wist je dat…

… je de planken eerst een vijftal dagen moet laten acclimatiseren in de kamer waarin je ze zult leggen? Parket is namelijk een natuurlijk materiaal, dat altijd nog een beetje krimpt of uitzet naargelang de omgevingstemperatuur.

2. Kies de juiste plaatsingsmethode

Afhankelijk van de ondergrond zijn er verschillende plaatsingsmethodes voor parket. Zo kun je parket gewoon op een tegelvloer of op een oude parketvloer leggen. Daarbij wordt het ofwel zwevend geplaatst, ofwel ingelijmd. Het is wel heel belangrijk dat de ondergrond effen is. Daarom zul je in sommige gevallen eerst nog een egalinelaag moeten gieten. Als je massief parket wilt plaatsen, laat je de planken ten slotte het beste innagelen. Daarbij moet je eerst een houten structuur plaatsen als ondergrond, waarop de parketvloer dan wordt vastgenageld.

3. Meng de planken door elkaar

Parket is een natuurlijk product, wat betekent dat de kleur en tekening kan verschillen van batch tot batch. Daarom is het slim om alle planken alvast door elkaar te mengen voor je ze legt, zodat de kleur- en patroonverschillen mooi verdeeld zijn. Zo voorkom je dat de ene helft van je kamer bijvoorbeeld een opvallend lichtere vloer heeft dan de andere helft.

4. Parket leggen én meteen beschermen

Om te zorgen dat je nog jaren van je prachtige parket kunt genieten, geef je je pas gelegde vloer het best meteen een goede beschermlaag in de vorm van olie of vernis. Afhankelijk van de plaats waar je vloer ligt, kun je nog een extra bescherming voorzien. Komen er bijvoorbeeld regelmatig veel mensen bij jou over de vloer of ligt je parket vaak in de zon? Dan kun je respectievelijk kiezen voor uiterst sterke tweecomponentenolie of een olie met een uv-filter.

Wil je graag meer weten over de afwerking van je parketvloer? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!