Een parketvloer vangt meteen je blik. Hout heeft dan ook een warme, stijlvolle uitstraling. Pak je het graag speels aan? Mozaïekparket brengt dynamiek en variatie in je houten vloer. We vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is een mozaïekparket?

Mozaïekparket doet denken aan een dambord – en daarom wordt het ook wel eens dambordparket genoemd. Het bestaat uit vierkante blokjes, gevormd door smalle houten plankjes van dezelfde lengte. Die vierkanten liggen afwisselend verticaal en horizontaal. Zo krijg je een uniek blokpatroon in je parketvloer.

Mozaïek, visgraat of Hongaarse punt?

Het geblokte mozaïekmotief is opvallend en tegelijk subtiel; het is een klassiek, maar tijdloos patroon. Mag het voor jou wat moderner? Misschien is visgraatparket of Hongaarse punt dan meer je ding.

  • Bij visgraatparket liggen de planken in zigzagpatroonloodrecht op elkaar.
  • Hongaarse punttrekt iets meer aandacht. Hier sluiten de vloerdelen — in de vorm van een parallellogram — naadloos op elkaar aan, zodat ze een duidelijk V-motief
en mozaïekpatroon doet denken aan een dambord Bij visgraatparket liggen de houten planken in zigzagpatroon loodrecht op elkaar Bij Hongaarse punten vormen de houten planken een duidelijk V-motief

 

Voor- en nadelen van mozaïekparket

Mozaïekparket is enorm stevig en onverslijtbaar, dus je hebt er je leven lang plezier van. Zo’n houten vloer is trouwens bijzonder stil. Ten slotte is hij betaalbaar, omdat de planken goedkoper zijn dan gewone parket. Je krijgt dus veel degelijkheid voor een gunstige prijs. Begint het hout er toch dof uit te zien, dan volstaat een opschuurbeurt. Wij maken je vloer weer als nieuw.

Het nadeel van mozaïekparket? Het motief vormen duurt wel even en je moet een specialist inschakelen voor een mooi, effen resultaat.

Mozaïekparket leggen: een handleiding

Wil jij mozaïekparket leggen? Dat vraagt heel wat voorbereiding en puzzelwerk. Elk vierkant van het blokpatroon bestaat uit verschillende houten latten. Om ervoor te zorgen dat de vloer vlak en stabiel ligt, komen de plankjes op een ondervloer van bijvoorbeeld hout, beton, zandcement of anhydriet (gips).

  1. De parketspecialist lijmt de houten blokken in dambordmotief op de ondervloer. Extra verlijming is niet nodig, omdat elke lat een beperkte afmeting heeft en zich makkelijk hecht.
  2. De vloer wordt professioneel geschuurd en gevoegd.
  3. Het mozaïekparket wordt afgewerkt met vernis of olie.

Wat bepaalt de prijs van mozaïekparket?

We zeiden al dat dambordparket betaalbaar is, maar dat is soms een vage term. Daarom gaan we graag dieper in op de prijs van je mozaïekparket. Hoeveel je betaalt, hangt af van deze factoren.

  • De houtsoort: een eiken mozaïekparket is het populairst, maar duurder dan bijvoorbeeld een grenen variant.
  • De oppervlakte en installatiekosten: hoe groter de ruimte, hoe meer materiaal en puzzelwerk nodig zijn.
  • De afwerking: je parket oliën is goedkoper dan vernis of wax aanbrengen.

Je mozaïekparket schuren of renoveren

Vertoont je vloer gebruikssporen, vlekken, krassen of andere beschadigingen? Dan kun je je mozaïekparket schuren. Dat kun je eventueel zelf doen, maar we raden toch aan om een expert in te schakelen. Mozaïekparket is fragiel, door de vele kleine houten latten. Wij hebben de nodige ervaring en machines in huis voor een mooi resultaat. Vraag een offerte aan.