Een parket in huis is het toppunt van luxe… en soms ook de favoriete woonplaats van houtworm. Hoe beschermt u uw parket tegen deze beestjes? En wat valt eraan te doen als uw parket al aangetast is? Volg even mee.

Houtworm: hongerige larven

Houtworm is op zich niet schadelijk voor de mens, maar de insecten zijn wel verantwoordelijk voor talloze kleine gaatjes in houten planken. Houtwormkevers leggen eitjes bij onbehandeld hout, en het zijn de larven die gedurende twee tot tien jaar hout eten voor zij zelf kevers worden. Op dat moment duwen ze het zaagsel uit de doorboorde gangen naar buiten om uit te vliegen. Het probleem bij houtworm is dat de schade dus pas zichtbaar wordt wanneer de meeste insecten het hout al verlaten hebben. Daardoor raakt uw parket in het slechtste geval zo zwaar aangetast dat er planken zijn waar u doorheen zakt!

Houtworm voorkomen

Houtworm voorkomen is dus beter dan genezen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen:

  • Ga na of de houtsoort van uw parket op het menu staat bij houtwormen. Hoewel deze beestjes in principe alle hout eten, zien we dat de larven van de huisboktor vooral grenen en vuren De grote houtwormkever verkiest vochtig hardhout, terwijl de kleine houtwormkever het liefst kurkdroog hout eet. Zorg er dus voor dat de luchtvochtigheid in huis optimaal is en u uw parket correct onderhoudt.
  • Behandel houten vloeren preventief met olie, vernis, boenwas of beits.
  • Laat uw parket ademen. Controleer bijvoorbeeld of er een houten vloer verstopt zit onder de tapis plein in uw huis en overweeg om deze bloot te leggen. Niet alleen kunt u de staat van de vloer dan beter in de gaten houden, met de juiste behandeling tovert u de vloer ook om tot het pronkstuk van uw huis.

Parket behandelen

Als het kwaad al is geschied, zijn uw opties beperkt. U kunt de houtworm (laten) verdelgen en er afhankelijk van de schade voor kiezen om de zwaar aangetaste planken te vervangen of om de gaatjes te dichten met kneedbaar hout. Omdat de eerste optie erg duur is en de tweede erg arbeidsintensief, kiezen heel wat mensen ervoor om de charme van de houtwormgaatjes tot hun recht te laten komen door parketrenovatie – en tegelijkertijd een degelijke beschermlaag aan te brengen.