Een badkamer is een vochtige ruimte en dus lijkt het op het eerste gezicht misschien geen goed idee om er een houten vloer te leggen. Toch is het wel degelijk mogelijk … tenminste, als je rekening houdt met enkele richtlijnen. We vertellen je er alles over.

Waarom een houten vloer in je badkamer?

Hout is een fraai en duurzaam materiaal dat een ruimte een eigen karakter geeft. Bovendien kun je kiezen uit heel wat verschillende soorten hout en afwerkingen. Logisch dus dat er mensen overwegen om ook in hun badkamer hout te gebruiken en zelfs een volledige houten vloer te leggen.

Enkele aandachtspunten

Hout heeft bepaalde eigenschappen waardoor het geen evidente keuze is VOOR je badkamervloer. Door het vocht en de temperatuurverschillen in de ruimte zullen de planken van de vloer namelijk krimpen en uitzetten. Bovendien absorbeert hout vocht, waardoor het kan vervormen.

Kies lamelparket

Voor een badkamer is lamelparket het meest aangewezen. Omdat enkel de toplaag van dit type vloer uit massief hout bestaat, is het vrij goed bestand tegen temperatuurschommelingen en veranderingen in luchtvochtigheid.

Voor de toplaag zelf kies je het best hout uit duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3, zoals eik.

De plaatsing

De plaatsing van een houten vloer in een badkamer laat je het best aan een vakman over. Het is namelijk van groot belang dat de vloer volledig waterdicht gemaakt wordt, zodat er geen vocht onder de planken terechtkomt.

Om het parket te verlijmen, is daarom een waterbestendige lijm aangewezen. Ook moeten alle voegen gedicht worden met watervaste producten. Dat geldt zowel voor een zwevend parket als voor een parket met een kliksysteem.

Voor de afwerking ten slotte kies je het best vernis of eventueel een waterwerende coating.

Natte en droge zones combineren

Het is ook een optie om niet je volledige badkamervloer in hout uit te voeren, maar om te combineren met andere materialen, zoals natuursteen. Deel daarvoor je badkamer op in natte en droge zones. De natte zones zijn de ruimtes rond je bad, douche en wastafel. De droge zones zijn de andere plekken, die normaal geen direct contact met water hebben. Door je badkamervloer op deze manier aan te leggen, kun je bovendien fraaie contrasten creëren.

Het onderhoud

Ten slotte is het ook belangrijk om je houten vloer correct te onderhouden. Heb je water gemorst? Laat het dan niet gewoon opdrogen, maar dweil het zo snel mogelijk op. Laat ook geen natte handdoeken op de grond slingeren.

Daarnaast doe je er goed aan om je vloer regelmatig te behandelen met voedende en beschermende producten. Is het hout na verloop van tijd toch beschadigd geraakt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je vloer namelijk volledig renoveren, waarna hij er weer als nieuw uitziet.