Veelgestelde vragen over parketrenovatie

Kosten

Hoeveel parket precies kost, is sterk afhankelijk van het type parket (massief of meerlaags) en de houtsoort. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs van 25 tot 80 euro per vierkante meter. Dit zijn richtprijzen exclusief plaatsing en afwerking.

Categorie: Kosten

De prijs voor de plaatsing van parket is sterk afhankelijk van het type parket (massief of meerlaags), het legpatroon en de complexiteit van de kamer. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij komen dan langs om de klus in te schatten en bezorgen je vrijblijvend een offerte op maat.

Categorie: Kosten

De prijs van een parketvloer hangt zowel af van het soort parket, als van de plaatsing en de afwerking. Voor het hout moet je rekenen op een prijs van zo’n 25 tot 80 euro per vierkante meter. De plaatsing en de afwerking hangt dan weer af van de complexiteit van de werken. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij komen dan langs om de klus in te schatten en bezorgen je vrijblijvend een offerte op maat.

Categorie: Kosten

De prijs van een visgraatparket hangt af van het type parket (massief of meerlaags), de houtsoort, de complexiteit van de plaatsing en de afwerking. Een parket in visgraatpatroon leggen vergt vakkennis en laat je dus beter aan een professional over. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij komen dan langs om de werken in te schatten en bezorgen je vrijblijvend een offerte op maat.

Categorie: Kosten

Onderhoud

De ene parketvloer is de andere niet. Een parket schuren en lakken, is dan ook maatwerk. Wil je weten aan welke prijs je je precies mag verwachten? Neem dan contact op en maak een afspraak met onze experts. Wij komen graag langs om jouw vloer te bestuderen en bezorgen je een offerte op maat.

Categorie: Onderhoud

Geolied parket mag je nooit dweilen met louter water. Op die manier verwijder je namelijk de beschermende laag olie en wordt je parket gevoeliger voor vlekken. Gebruik daarom altijd een aangepaste oliehoudende parketzeep. Let op: elke olie vraagt om een andere zeep. Win dus altijd eerst advies in bij een expert. Nog een tip: loop niet over geolied parket met vuile schoenen met stof aan de zolen. Zo vermijd je krassen.

Categorie: Onderhoud

Afhankelijk van je voorkeur en van de situatie kun je parket behandelen met olie of vernis. Ook de combinatie van een laag olie met een of meerdere lagen vernis is mogelijk. Ten slotte is een behandeling met boenwas ook een optie, al wordt dat vandaag nog maar heel weinig toegepast. Elke manier van behandelen zorgt voor een eigen look én heeft zijn eigen voor- en nadelen. Meer weten? Contacteer ons gerust voor professioneel advies.

Categorie: Onderhoud

Begin altijd met je parket grondig te stofzuigen. Hoe je je parket daarna het best schoonmaakt, hangt af van de afwerking:

 • Geolied parket reinig je met een oliehoudende natuurzeep
 • Gevernist parket dweil je met water, polish en eventueel een speciale parketreiniger
 • Geboend parket mag je zeker niet nat reinigen. Gebruik hiervoor enkel de stofzuiger.

In onze webshop vind je de nodige producten om je parket schoon te maken.

Zijn er hardnekkige vlekken op je parket of is het beschadigd? Dan biedt een parketrenovatie de uitkomst. Na deze behandeling is je parket weer zo goed als nieuw. Contacteer onze experts voor meer informatie.

Categorie: Onderhoud

Als je parketvloer vuil of beschadigd is, kun je die via een grondige parketrenovatie in zijn oude glorie herstellen. Je parket wordt tijdens zo’n renovatie geschuurd en krijgt een nieuwe beschermlaag.

Een professional schuurt in theorie per schuurgang ongeveer 0,4 millimeter weg. Dat wil zeggen dat een massief parket vaak meer dan tien keer geschuurd kan worden. Bij een meerlaags parket is de dikte van de toplaag de beperkende factor. Er zijn meerlaagse parketten met een toplaag van 2 tot 6 millimeter. In theorie kan een meerlaags parket dus minstens twee keer geschuurd worden. Kwalitatieve meerlaagse parketten met een dikkere toplaag kunnen vlot vijf à zes keer geschuurd worden.

Categorie: Onderhoud

Als je een vlek op je parket gemaakt hebt, komt het erop aan om snel te reageren. Dep de vlek eerst voorzichtig droog met een absorberend doekje om te vermijden dat ze dieper in het hout trekt. Maak de vloer daarna schoon, afhankelijk van de afwerking van het parket.

 • Geolied parket reinig je met een oliehoudende natuurzeep
 • Gevernist parket dweil je met water, polish en eventueel een speciale parketreiniger
 • Geboend parket mag je zeker niet nat reinigen. Gebruik hiervoor enkel de stofzuiger.

In onze webshop vind je de nodige producten om je parket schoon te maken.

Krijg je de vlek(ken) op deze manier niet volledig weg? Overweeg dan een professionele parketrenovatie. Daarmee herstel je je vloer terug in zijn oorspronkelijke staat. Contacteer onze experts voor meer informatie.

Categorie: Onderhoud

Om kaarsvet van parket te verwijderen, komt het eropaan om snel te reageren. Als het kaarsvet nog niet opgedroogd is, kun je het verwijderen met een absorberend doekje. Is het wel al gestold, verwijder het dan – heel voorzichtig! – met een scherp mesje. De laatste resten kun je terug vloeibaar maken door er met de föhn (in een lage stand) over te gaan, waarna je ze makkelijk wegpoetst.

De kans is groot dat het kaarsvet een permanente vlek op je parket nalaat. Wil je je vloer terug in zijn oude glorie herstellen? Overweeg dan een professionele parketrenovatie. Contacteer onze experts voor meer informatie.

Categorie: Onderhoud

Boenwas breng je het best aan in vier stappen:

 1. Maak je parket volledig stofvrij.
 2. Breng de boenwas aan met een schone, zachte doek die niet pluist. Wrijf de was gelijkmatig in het hout.
 3. Wacht een halfuurtje.
 4. Wrijf de boenwas verder uit met een zachte doek. Voor extra glans kun je hiervoor een oude panty gebruiken.
Categorie: Onderhoud

Je parket vernissen (lakken) doe je het best volgens deze stappen:

 1. Breng eerst een grondlaag (primer) aan.
 2. Laat de grondlaag goed drogen (twee tot twaalf uur).
 3. Schuur de grondlaag na met een fijne korrel.
 4. Stofzuig grondig.
 5. Breng de eerste eindlaag van de vernis aan.
 6. Laat opnieuw drogen, schuur na en stofzuig.
 7. Breng op dezelfde manier, afhankelijk van de beschermingsgraad die je wilt, in totaal twee tot vijf lagen vernis aan.
Categorie: Onderhoud

Voordat je je parket gaat schuren, moet je het eerst volledig stofvrij maken, alle spijkers verwijderen en de V-groeven schoonmaken. Schuur vervolgens de oude beschermlagen weg:

 1. Schuur het parket met een bandschuurmachine, zodat er een mooi schuurbeeld ontstaat.
 2. Schuur de vloer met een steeds fijnere korrel, totdat alle oude afwerkingslagen volledig weg zijn.
 3. Schuur de kanten van het parket met een kantenschuurmachine.
 4. Schuur kleine hoekjes met een oscillerende schuurmachine.

Schuur vervolgens grondig na:

 1. Schuur het parket met een steeds fijnere korrel. Eindig met korrelgrootte 60 à 120.
 2. Polier het parket met een roterende schuurmachine.
 3. Maak met een éénschijfsmachine zeer gelijkmatige bewegingen over de vloer om de houtvezels gelijk te trekken.

Bij het schuren is het cruciaal dat je tussen elke stap de vloer grondig stofzuigt om het parket volledig stofvrij te maken. Lukt dat niet? Gebruik dan een licht vochtige doek met houtreiniger voor geschuurd hout.

Meer details over de juiste werkwijze om parket te schuren vind je in ons gratis magazine ‘Parket renoveren: het volledige stappenplan en meer’.

Categorie: Onderhoud

Parketrenovatie

Parket renoveren verloopt in vier grote stappen:

 1. De voorbereiding: het parket controleren, stofvrij maken en alle spijkers verwijderen.
 2. De oude beschermlagen wegschuren
 3. Het parket naschuren met een steeds fijnere korrel schuurpapier
 4. Het parket afwerken met olie of vernis

Meer details over de werkwijze vind je in ons gratis magazine ‘Parket renoveren: het volledige stappenplan en meer’.

Categorie: Parketrenovatie

Om een parketrenovatie grondig aan te pakken, heb je heel wat materiaal nodig. De belangrijkste benodigdheden zijn:

 • schuurmachines: een bandschuurmachine, een roterende schuurmachine, een kantenschuurder en een oscillerende schuurmachine
 • een freesmachine
 • schuurpapier in verschillende korrelgroottes
 • olie: eencomponentolie of tweecomponentenolie
 • vernis en een hechtingsbasis (primer)
 • rollen, borstels en doeken

Meer informatie over dit materiaal vind je in ons gratis magazine ‘Parket renoveren: het volledige stappenplan en meer’.

Categorie: Parketrenovatie

Plaatsing

Parket plaatsen gebeurt in zes stappen:

 1. De voorbereiding: het hout voor het parket twee tot vijf dagen laten acclimatiseren in de kamer waar je het wil plaatsen
 2. Lijm aanbrengen en de ondervloer plaatsen
 3. Op de geplaatste ondervloer de eerste tandgroef aanbrengen
 4. Het parket afmeten en op maat zagen
 5. De rest van het parket plaatsen
 6. Het parket beschermen met olie of vernis

Wil je zeker zijn van het beste resultaat? Laat de plaatsing van je parket dan over aan een professional. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Lees in detail hoe onze experts de plaatsing van een parket aanpakken.

Categorie: Plaatsing

Specificaties

Een parketvloer is een vloerbedekking die bestaat uit houten elementen die volgens een bepaald patroon gelegd worden. We onderscheiden een massief en een meerlaags (of halfmassief) parket. Om het hout te beschermen wordt een parketvloer afgewerkt met olie, vernis (lak) of boenwas. 

Categorie: Specificaties

Parket is verkrijgbaar in verschillende diktes, van 6,3 tot 22 millimeter. Massief parket is in de regel tussen de 6 en 15 millimeter dik. Visgraat- en mozaïekparket is meestal 8 millimeter dik.

Categorie: Specificaties

Parket is een vloerbedekking die bestaat uit houten elementen die volgens een bepaald patroon gelegd worden. We onderscheiden een massief en een meerlaags (of halfmassief) parket.

Een houten vloer of plankenvloer bestaat uit bredere en langere planken die parallel aan elkaar gelegd worden. Ook hier maken we het onderscheid tussen een massieve en een halfmassieve houten vloer.

Laminaat is geen parket, noch een houten vloer. Zo’n vloerbedekking bestaat uit samengeperst hout of HDF-platen met een toplaag waar een houtmotief op geprint is.

Categorie: Specificaties