Hout zandstralen of luchtgommen: wat is de beste oplossing?

Zandstralen is een populaire techniek om houten oppervlakken te schuren, maar je kunt ook kiezen voor luchtgommen – een iets zachtere aanpak. Ben je niet zeker hoe jij jouw meubels, keuken, trap of (voor)deur moet laten behandelen? Wij geven advies over de beste oplossing voor jou: het hout zandstralen of luchtgommen.

Wat is het verschil tussen hout zandstralen en luchtgommen?

Zandstralen en luchtgommen worden vaak als één en dezelfde methode beschouwd, maar ze verschillen toch. Bij zandstralen gebruiken we ruwe zandkorrels onder een hoge druk om oppervlakken te schuren. Luchtgommen is minder krachtig: daarbij gebruiken we een fijn straalmiddel onder lage druk. Zo kunnen we iets preciezer te werk gaan.

We hebben sowieso het juiste materiaal en de nodige kennis om jouw hout te zandstralen of luchtgommen. Wanneer je een offerte aanvraagt, komen we langs om te kijken wat we precies moeten doen. Op dat moment geven we advies over de beste methode voor jou.

Vraag je gratis offerte aan. 

Benieuwd wat het verschil is tussen zandstralen en luchtgommen? Vergelijk hier het resultaat van deze methodes. Links zie je het effect van luchtgommen, rechts van zandstralen.

Foto van een stoel die het effect toont van twee schuurtechnieken: luchtgommen (links) en zandstralen (rechts).

Wanneer kiezen voor zandstralen?

Zandstralen is een effectieve manier om oude verf, vernis en andere afwerkingen van hout, glas of steen te verwijderen. In deze gevallen is het een goeie oplossing voor jouw interieur.

 1. Je wil slijtage wegwerken en/of het oppervlak een frisse uitstraling
  Zandstralen zorgt voor een grondige en nauwkeurige reinigen, maar is niet bedoeld om scheuren of andere schade te herstellen. In dat geval is renovatie een betere keuze.
 2. Je wil grote oppervlakken aanpakken (waarbij handmatig schuren te lang duurt) of moeilijk bereikbare plekken. Door te zandstralen kun je tot in de hoekjes het meest hardnekkige vuil, slijtage en beschadigde vernislagen verwijderen.
 3. Je vindt het niet erg om je muren opnieuw te verven. Bij zandstralen blazen we (plakkerig) stof en straalmiddel door de ruimte, wat meestal aan de muren blijft hangen.
 4. Je wil snel resultaat We kunnen een trap bijvoorbeeld vaak op één of twee dagen afwerken. Tijdens ons plaatsbezoek kunnen we jou alvast een inschatting geven.

Wanneer kiezen voor luchtgommen?

Kwetsbare oppervlakken, zoals grenenhout, gaan we luchtgommen. Daarbij kunnen we veel preciezer werken dan bij zandstralen. De techniek is aangeraden als je een minder verregaand effect wil. Omdat we een dunnere laag wegschuren, kunnen we de originele structuur en uitstraling van het hout grotendeels bewaren.

Wat kunnen we zandstralen of luchtgommen?

We kunnen veel verschillende materialen zandstralen en luchtgommen – van hardhout over (natuur)steen tot glas. Deuren, trappen, keukens en massieve eiken meubels komen het vaakst voor. Na de zandstraling kun je de oppervlakken afwerken zoals jij het wil, zodat ze mooi tot hun recht komen in je interieur. Wij hebben sowieso de juiste kwaliteitsvolle materialen en technieken voor jouw schuurwerk.

 • Trappen en keukenbladen zandstralen we bij je thuis. We plakken alles af zodat er geen schade is en laten de ruimte borstelschoon achter. Hou er wel rekening mee dat een plakkerig stof aan de muren en het plafond kan blijven hangen, waardoor je ze misschien opnieuw moet verven.
 • Losse meubels zandstralen we in ons atelier, om jou zo weinig mogelijk overlast te bezorgen. We transporteren ze natuurlijk met de grootste zorg en maken goeie afspraken.

Je trap zandstralen of luchtgommen

Een trap schuren is niet altijd simpel door de hoeken, leuning en soms gedraaide stukken hout. Zandstralen of luchtgommen is dan een efficiëntere oplossing dan handwerk. Al zullen we de loopvlakken en handgrepen nog wel even handmatig schuren, zodat ze aangenaam glad aanvoelen.

Zijn er ook stalen, metalen of glaselementen aan je trap? Geen probleem, die gaan we demonteren, afplakken of mee stralen. We bekijken samen met jou de mogelijkheden.

Foto van zandstralen voor en na: een eiken trap

Foto van zandstralen voor en na: een houten deur

Je deuren en meubels zandstralen of luchtgommen

Ook oude (eiken) meubelstukken en deuren krijgen een tweede leven door ze te stralen. Deze methode haalt niet alleen de natuurlijke schoonheid van het hout weer naar boven, maar helpt ook om fijne details te accentueren. Wij kunnen onder meer kasten, tafels, stoelen, binnendeuren en je voordeur zandstralen.

Je keuken zandstralen of luchtgommen

Uitgekeken op je keuken? Je hoeft ze niet per se volledig te renoveren. Laat je keuken stralen en kies een nieuwe afwerking om de kasten een frisse en moderne uitstraling te geven.

Niet voor parket

Zandstralen is afgeraden voor parket. Deze techniek laat een iets ruwer oppervlak na, terwijl je parket beter volledig glad geschuurd wordt.

Een keuken na zandstralen: alle verf en lak is van de kasten verwijderd

Checklist: daarom kies je voor ons familiebedrijf

 • Plaatsbezoek met eerlijk en duidelijk advies
 • Professionele zandstralers met veel ervaring en passie
 • Kwaliteitsvol materiaal voor elk schuurwerk
 • Zeer precieze en veilige aanpak
 • Schoonmaak na de werken

Vraag je gratis offerte aan

Neem volledig vrijblijvend contact met ons op om jouw meubels, trap, keuken of deuren te zandstralen. We bekijken meteen hoe we de oppervlakken kunnen schuren en afwerken.

Loading