Parket plaatsen: zo pakken onze experts het aan

Zelf parket plaatsen is niet eenvoudig. Daarom laat je dit het best over aan een professional. Zo ben je zeker van het mooiste eindresultaat. Onze experts weten als geen ander hoe ze parket moeten plaatsen en gaan altijd nauwgezet te werk. Ontdek hoe wij dit aanpakken.

De benodigdheden om parket te leggen

Uiteraard kunnen we geen parket plaatsen zonder de juiste materialen en gereedschappen. Dit hebben we nodig:

 • Het parket zelf
 • Een ondervloer
 • Houtlijm
 • Eventueel parketlijm (om de vloer volledig te verlijmen)
 • Afstandsblokjes
 • Olie, vernis of wax
 • Decoupeerzaag
 • Schroefboormachine
 • Rolmeter
 • Timmermanspotlood
 • Winkelhaak
 • Wit rubberen hamer
 • Lijnlaser (om de exacte startlijn te bepalen)

Parket leggen: een stappenplan

Parket plaatsen gebeurt in zes stappen:

 1. De voorbereiding
 2. Lijm aanbrengen en de ondervloer plaatsen
 3. De startpositie op de geplaatste ondervloer bepalen
 4. Het parket afmeten en op maat zagen
 5. De rest van het parket plaatsen
 6. Het parket beschermen

Aan de slag

1: De voorbereiding

Nadat je het type parket gekozen hebt, moeten we de benodigde oppervlakte berekenen. Voor een rechthoekige ruimte vermenigvuldigen we de lengte met de breedte en ronden we naar boven af. We rekenen ook nog een marge van acht à tien procent.

Ook het legpatroon bepaal je vooraf. Er zijn tal van mogelijkheden: strokenparket, mozaïek, visgraat, Hongaarse punt, … Ook een combinatie van legpatronen is mogelijk. Hoe complexer het patroon, hoe meer vakkennis nodig is voor de plaatsing.

Idealiter laten we het parket voor we beginnen twee tot vijf dagen acclimatiseren in de kamer waar je het wil laten leggen.

2: De ondervloer leggen

Parket moet op een volledig vlakke ondergrond gelegd worden. Daarom is het in de meeste gevallen nodig om een ondervloer te leggen. Het type ondervloer (folie, spaanplaat, een houten structuur, …) hangt af van verschillende factoren, zoals de ondergrond en het type parket, maar ook vochtwering en geluidsdemping spelen een rol. Voor de ondervloer verlijmd wordt, is het nodig om eerst alle spijkers en lijmresten te verwijderen.

 

3: De startpositie bepalen

De eerste rij parket leggen we bij voorkeur in het midden van de kamer. Hiervoor meten we de afstand tot beide muren en berekenen we hoe breed de laatste plank tegen de muur zal zijn. We zorgen ervoor dat we niet met een te smalle plank eindigen. Het is namelijk mooier om bijvoorbeeld op drie vierde van een plank uit te komen dan op één vierde. Om deze eerste rij makkelijk haaks te plaatsen ten opzichte van de muren gebruiken we een lijnlaser.

Het parket kan zowel zwevend of volledig verlijmd geplaatst worden. Als we het parket verlijmen, is het risico op naden tussen de planken veel kleiner.

4: Het parket afmeten en op maat zagen

Op basis van het legpatroon en de obstakels (leidingen etc.) in de kamer, meten we het parket nauwkeurig af en verzagen we het op maat.

 

5: Het parket plaatsen

We vervolledigen het parket plank na plank. We letten erop dat alles perfect aansluit en mooi vlak ligt. Ook hebben we oog voor kleur- en patroonverschillen in het hout. Voor een egaal resultaat mengen we daarom de planken door elkaar. Plaatsen we een massief parket, dan nagelen we de planken ook in.

6: Het parket beschermen

Om te zorgen dat je nog vele jaren van je nieuwe parket kunt genieten, geven we je vloer meteen een beschermende laag olie of vernis. Indien nodig, voorzien we ook nog een extra bescherming. Denk bijvoorbeeld aan een olie met uv-filter als er vaak zonlicht op het parket zal vallen of een sterke tweecomponentenolie voor een vloer met een groot beloop.

 

Hoelang duurt de plaatsing van parket?

Hoelang het precies duurt om jouw parket te leggen, hangt natuurlijk af van verschillende factoren zoals het legpatroon, de indeling van de kamer, etc. Om je een idee te geven: voor een zwevend parket van zo’n 40 m² moet je rekenen op twee à drie dagen, voor een verlijmd parket van dezelfde oppervlakte is dat drie à vier dagen.

Wil je precies weten hoeveel tijd we nodig hebben om jouw parket te leggen? We komen graag bij jou langs om de situatie te bekijken en je een gefundeerde inschatting te geven.

Parket herstellen of bijleggen

Veranderde je iets aan je interieur, waardoor er parket moet bijgelegd worden? Of heeft jouw parket zijn beste tijd gehad en is het dringend aan renovatie toe? Ook daarvoor kun je altijd op onze professionele hulp rekenen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag