Parket komt voor in allerlei gedaanten. Afhankelijk van het effect dat je beoogt voor jouw interieur, kun je kiezen uit verschillende houtsoorten en meerdere legpatronen. Ga jij voor massief hout en een patroon van lange stroken? Of ben je prijsbewust en verkies je laminaat; de onderhoudsvriendelijke, goedkopere versie van parket? In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende soorten parket en de meest populaire legpatronen. Laat je inspireren!

Soorten parket

In de keuze voor een parketvloer speelt de houtsoort een cruciale rol. Hoe massiever het hout, hoe duurder het totaalplaatje. Maar er bestaat ook een tussenoplossing, die goedkoper is én niets afdoet aan de uitstraling van je parket. We zetten de meest gekozen houtsoorten voor parket hieronder even op een rijtje.

  • Massief hout voor je parketvloer? Dat is de meest duurzame keuze. Massief hout gaat lang mee en het blijft, mits intensief en grondig onderhoud, ook lang mooi. Het zal je alleen niet verbazen dat er aan die combinatie van duurzaamheid en authentieke charme ook een prijskaartje vasthangt …
  • Lamelparket is een tussenoplossing, ook wel gekend als ‘samengesteld parket’. Kwalitatief is lamelparket erg vergelijkbaar met massief parket. Bovendien heeft het minder te lijden onder temperatuurschommelingen en zal het dus minder snel uitzetten of krimpen.
  • Laminaat is de goedkoopste optie. Het is ook erg onderhoudsvriendelijk en vergt geen behandelingen met olie of vernis, zoals massief of lamelparket. Dat komt natuurlijk omdat het geen écht hout is, wat meteen ook betekent dat het inboet aan uitstraling en uniek karakter.

De verschillende legpatronen voor een parketvloer

Dan rest nu nog de vraag: in welk patroon ga je de houten planken van je parketvloer leggen? Ook hier heb je meerdere interessante opties.

  • Strokenparket: lange planken naast elkaar.
  • Visgraatparket: korte plankjes stijlvol tegen elkaar gelegd als visgraten. Een variant hierop is de zogenaamde Hongaarse punt, waarbij de plankjes de vorm van een parallellogram hebben en niet die van een rechthoek (zoals bij een visgraatparket het geval is).
  • Mozaïekparket: kleine vierkante blokjes naast elkaar gelegd.
  • Versailles-parket: diagonale vlechten van parket, omringd door een vierkante rand van langere stroken.
  • Kops parket: blokjes die dwars op de houtnerf zijn doorgezaagd, waardoor je loodrecht op de houtnerf kijkt.