Schommelingen qua temperatuur en luchtvochtigheid zijn nefast voor je parketvloer. In de winter is er dan ook meer kans op schade aan je vloer. Een gecontroleerd binnenklimaat kan evenwel veel problemen voorkomen. In dit artikel vertellen we hoe je je parket beschermt tegen de gevaren van de seizoenswissel.

Barsten en spleten

Tijdens de wintermaanden worden woning meer verwarmd dan tijdens de rest van het jaar. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid in huis. Dat kan kwalijke gevolgen hebben. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, gaat het hout uitdrogen en mogelijk barsten of (in extreme gevallen) zelfs scheuren.

Ook kunnen er spleten tussen de planken zichtbaar worden als gevolg van schommelingen in de luchtvochtigheid. In andere seizoen kan die immers flink oplopen. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, zal het hout een deel van dit vocht opnemen en uitzetten. Elke plank heeft evenwel maar een beperkte plaats in het legpatroon. Door de uitzetting bestaat dan ook de kans dat de plankjes gaan schotelen (hol of bol komen te staan), waardoor ze loskomen van de ondervloer. Wanneer het parket in de winter terug uitdroogt, blijven veel van de planken geschoteld staan, waardoor er her en der spleten tussen de planken verschijnen.

Als de luchtvochtigheid in je huis echt heel hoog oploopt, kan er zich in extreme gevallen zelfs schimmel vormen onder het parket, tussen de chape en het hout.

Je parket beschermen tegen de seizoenswissel

Net als voor het menselijk lichaam is een correcte luchtvochtigheid zeer belangrijk voor parket. Idealiter bedraagt die voor parket ongeveer 50%. Voor onze luchtwegen ligt de optimale luchtvochtigheid evenwel tussen de 60 en 70%. Daarom is het best om het hele jaar door een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 70% aan te houden.

De luchtvochtigheid handhaven

Om te voorkomen dat de lucht in jouw woning te droog wordt voor je parket, is een luchtbevochtiger erg nuttig. Sowieso is dit in elke woning een meerwaarde om een gezonder binnenklimaat te creëren. Vele toestellen kunnen bovendien de lucht reinigen, wat handig meegenomen is.

Door met een meter systematisch de luchtvochtigheid in huis in het oog te houden en wanneer nodig extra te bevochtigen, kun je tijdens de seizoenswissel – maar eigenlijk ook tijdens de rest van het jaar – het binnenklimaat optimaal houden voor mens én parket. Meten is weten.

Heb je vragen over jouw parket of wil je graag een offerte? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.