Je trap, keuken of meubels zandstralen: zo gaan we te werk

Wil jij houten oppervlakken een nieuwe look geven? Of slijtage en gebruikssporen herstellen? Dat kan met zandstralen. Het is een relatief agressieve methode om te schuren: als je het verkeerd aanpakt, kun je heel wat schade aanrichten. Laat het daarom over aan ons familiebedrijf met professionele zandstralers. Lees hier hoe wij trappen, deuren, keukens en meubels zandstralen.

Wat is zandstralen?

Bij zandstralen (ook wel gekend als een variant van luchtgommen) wordt zand onder hoge druk tegen hout of een ander materiaal geblazen. Op die manier kunnen we oude verflagen, vernis of vuil verwijderen. Zo komt de originele textuur en kleur van het hout weer naar boven.

Zandstralen is bijzonder effectief om meubels, trappen en deuren er weer als nieuw te laten uitzien. Het is ideaal voor grote oppervlakken of moeilijk bereikbare plekken, omdat het straalzand zelfs tot in de kleinste hoekjes kruipt. Daardoor kunnen we zeer gedetailleerd werken.

Omdat het hout ruwer wordt, is zandstralen minder geschikt voor parket. Daarbij is een gladde afwerking aangeraden.

Foto van een trap na zandstralen: alle verf, vernis en andere afwerking zijn weggeschuurd

Zandstralen in 5 stappen

1.     Offerte-aanvraag met plaatsbezoek

Vraag een offerte om je trap te zandstralen. We komen dan snel bij je langs voor een plaatsbezoek. Zo zien we wat er precies moet gebeuren en krijg je van ons gepast advies, onder meer over de nieuwe kleur en look. Nadien ontvang je een gedetailleerd voorstel en weet je precies wat je mag verwachten.

Wil je enkel meubels laten zandstralen? Dan is een plaatsbezoek niet altijd nodig. Bezorg ons wat foto’s en we maken snel een budget op. Hebben we toch meer informatie nodig, dan plannen we een bezoek in.

Vraag je gratis offerte aan.

2.     Jouw interieur en meubels beschermen

Een trap of keukenblad zandstralen we ter plaatse. We vragen jou dan om op voorhand de ruimte leeg te maken. En voor we beginnen gaan we zelf alle elementen die we niet stralen goed afplakken. Denk aan stopcontacten, schakelaars, plinten en de vloer. Ook omliggende ruimtes zullen we beschermen. Hier besteden we veel aandacht aan, zodat we zeker niets beschadigen.

Meubels zandstralen we meestal in ons atelier, om jou zo weinig mogelijk overlast te bezorgen. Zo komt vervelend stof jouw woning niet binnen. Ook voor het transport werken we natuurlijk met de grootste zorg.

3.     Je trap, keuken, deuren of meubels zandstralen

Dan is het tijd om te zandstralen, bij jou thuis of in ons atelier. Onze vakmensen bepalen hoe grof het straalzand moet zijn en hoeveel druk ze moeten gebruiken – op basis van het gewenste eindresultaat. Voor broze oppervlakken is een zachtere aanpak nodig, zoals luchtgommen. Maar geen probleem: wij hebben alle machines, straalmiddelen en kennis in huis voor een prima, schadevrij resultaat. Kwaliteit gegarandeerd!

4.     De juiste afwerking

We werken de geschuurde oppervlakken af met beits en daarbovenop een tweecomponentenvernis, zodat je trap, meubels of deuren goed beschermd zijn. De producten die wij gebruiken kun je overschilderen of vernissen.

Nog een voordeel: we kunnen snel verschillende lagen na elkaar aanbrengen dankzij de korte droogtijd. Laat je jouw trap zandstralen, dan kun je die ’s avonds na de werken sowieso gebruiken.

5.     De ruimte schoonmaken

Als we bij jou thuis zandstralen, dan moet je er rekening mee houden dat we veel lucht en straalmateriaal in de ruimte blazen. Dat zorgt helaas voor een plakkerig stof. We laten de ruimte wel altijd ‘borstelschoon’ achter. Dat wil zeggen: we gebruiken een industriële stofzuiger om het meeste stof en zand te verwijderen, en vegen nadien nog eens. Maar het is wel mogelijk dat er na de werken nog wat vuil aan de muren hangt.

Enkele aandachtspunten bij zandstralen

Wij spelen altijd open kaart. Daarom vertellen we je enkele aandachtspunten die je zeker in je achterhoofd moet houden.

  • Wij komen langs met een vrachtwagen. Zorg ervoor dat je op tijd een parkeerverbod
  • Zit er glas, ijzer of metaal verwerkt in het oppervlak? Meestal gaan we die elementen afplakken, maar soms moeten ze gedemonteerd worden of stralen we ze mee. Dat bespreken we tijdens het plaatsbezoek.
  • Tijdens ons bezoek bespreken we ook of we het hout ter plaatse zullen zandstralen of in ons atelier. In het laatste geval mag je zeker zijn van een veilig transport.
  • Na de zandstraling bij jou thuis moet je de ruimte waarschijnlijk opnieuw schilderen, door het plakkerige stof. Als je wilt, kunnen wij de schilderwerken regelen via externe partners.
  • Zijn er scheuren, putten of andere beschadigingen in het hout? Dan is renovatie een betere oplossing dan zandstralen.

Wat kost zandstralen?

De precieze prijs van de zandstraalwerken kom je te weten na ons plaatsbezoek. Hoeveel je betaalt hangt onder meer af van hoe groot de oppervlakte is, welk materiaal we nodig hebben, hoelang de werken duren en welke afwerking je kiest.

Checklist: daarom kies je voor ons vakmanschap

  • Plaatsbezoek met eerlijk en duidelijk advies
  • Professionele zandstralers met veel ervaring en passie
  • Kwaliteitsvol materiaal voor elk schuurwerk
  • Zeer precieze en veilige aanpak

Vraag je gratis offerte aan

Neem volledig vrijblijvend contact met ons op om jouw meubels, trap, keuken of deuren te zandstralen. We bekijken meteen hoe we de oppervlakken kunnen schuren en afwerken.

Loading