Parketonderhoud: zo zorg je voor een stralende houten vloer

Als je een parketvloer hebt, wil je die natuurlijk graag lang mooi houden. Daarom is parketonderhoud heel belangrijk. Elke houten vloer vraagt om een andere aanpak, dus zetten wij een en ander voor jou op een rijtje.

Algemene tips voor parketonderhoud: correcte reiniging

Je parketvloer schoonmaken vraagt de nodige zorg, maar loont de moeite. Want alleen zo wandel jij thuis altijd over een prachtige houten vloer. Ontdek de tips van onze experts voor een geslaagde parketreiniging.

  • Stofzuig regelmatig je parket. Zo vermijd je dat zand of ander vuil krassen in je vloer maakt. Gebruik hiervoor een lichte stofzuiger met parketborstel.
  • Ook stukjes vilt onder de poten van je tafels en stoelen verminderen de kans op krassen.
  • Parket dweil je het best om de twee à drie weken, maar met water op een houten vloer is het opletten geblazen. Als je je parketvloer poetst, moet je je dweil altijd zeer goed uitwringen. Een geboend parket mag je zelfs helemaal niet met water schoonmaken.
  • Heb je op je parket gemorst? Snel handelen is de boodschap. Dep de vlek voorzichtig droog met een absorberend, licht vochtig doekje om te vermijden dat de schade dieper in het hout dringt.

Hoe vaak en op welke manier je je parket het best schoonmaakt, hangt af van de manier waarop de vloer is afgewerkt: met olie, vernis of boenwas.

parketrenovatie digitaal
parket schuren

Hoe vaak moet je een parketvloer onderhouden?

Wat zijn de wekelijkse taakjes om je parketvloer te onderhouden en wat mag wat langer wachten? Deze tabel geeft je een overzicht van wat je moet doen.​

  Wekelijks Om de paar maanden Jaarlijks
Geolied parket Dweilen met parketzeep Voedende parketolie aanbrengen
Gevernist/gelakt parket Dweilen met parketcleaner Kleine hoeveelheid polish in water Polish
Geboend parket Nooit dweilen, maar stofzuigen en opboenen

Bijboenen met wollen doek

Boenwas vervangen en polieren met boenmachine

 

​Hoe geolied parket onderhouden?

Geolied parket reinig je nooit met water alleen, want zo kun je de beschermlaag wegnemen. Gebruik daarom altijd een voedende, oliehoudende natuurzeep. Zo blijft de olielaag intact. Let er wel op dat je de juiste zeep kiest, want elk type parketolie vraagt een ander soort zeep. Daarnaast raden we je ook aan om wekelijks te dweilen en zo de olielaag te voeden, zodat je vloer beter bestand is tegen vlekken.

Gebruik daarnaast één keer per jaar een voedende onderhoudsolie voor je parket. Zo zorg je ervoor dat je houten vloer weer gaat stralen en langer mooi blijft.

Hoe onderhoud je gevernist parket?

Gevernist (of gelakt) parket moet je een of twee keer per jaar behandelen met polish, zodat het zijn glans en vooral de beschermlaag behoudt. Voeg ook iedere keer dat je je vloer dweilt (bijvoorbeeld een keer per maand) een kleine hoeveelheid polish toe aan het water. Daarmee vul je kleine krasjes meteen op en blijft de vloer er mooi uitzien.

Tussendoor kun je een geverniste parketvloer reinigen met een speciale parketcleaner. En ten slotte laat je het best om de drie tot vijf jaar een nieuwe vernislaag aanbrengen.

Hoe onderhoud je geboende parketvloer?

Het onderhoud van geboend parket is erg arbeidsintensief, omdat deze afwerking gevoeliger is dan vernis of olie. Het eerste dat je moet weten: een geboende parketvloer mag je nooit nat reinigen of dweilen. Wel moet je je vloer regelmatig stofzuigen – nog vaker dan bij andere soorten parket.

En dan het intensieve deel. Geboend parket moet je jaarlijks behandelen met boenwas en een boenmachine. Gebruik daarvoor altijd dezelfde boenwas. Tussendoor kun je je vloer met de hand opboenen met een wollen doek en bijboenen waar nodig. Zo behoudt het hout z’n glans en is het beter beschermd tegen water.

Waar vind je onderhoudsproducten voor parket?

In onze webshop vind je alle nodige producten om je houten vloer te behandelen, ongeacht het type parket. Denk maar aan oliehoudende natuurzeep, voedende parketolie, parketcleaner en boenwas. Ook verhuren wij boenmachines waar je zelf mee aan de slag kunt voor je parketonderhoud.

Beschadigd parket? Parketrenovatie biedt de uitkomst!

Heb je iets gemorst, zijn er krassen op het hout of is je parketvloer ondanks je inspanningen toch veel van zijn oorspronkelijke glorie verloren? Geen nood: laat je beschadigd parket schuren en behandelen door onze professionals. Na renovatie schittert je vloer weer als nieuw.

Meer info over je parket laten schuren? Heb je graag advies op maat over parketonderhoud? Wij staan voor je klaar. Neem snel contact op.

CONTACTEER ONS

Al onze afdelingen staan reeds ter uwer beschikking om u zo snel mogelijk verder te helpen.
Had u graag één van onze medewerkers ter plaatse?
Vul het contactformulier in en we maken zo snel mogelijk een afspraak.

Loading