Parket onderhouden: hoe pak je dit het best aan?

Als je een parketvloer hebt, wil je die natuurlijk graag lang mooi houden. Daarom is een correct onderhoud van je parket cruciaal. Elk type parket vraagt namelijk om een andere aanpak. We zetten een en ander op een rijtje.

Parket onderhouden: enkele algemene tips

  • stofzuig regelmatig je parket. Zo vermijd je dat zand en ander vuil krassen in je vloer maakt.
  • Ook stukjes vilt onder de poten van je tafels en stoelen verminderen de kans op krassen.
  • Met water op parket is het opletten geblazen. Als je je parketvloer dweilt, moet je je dweil altijd zeer goed uitwringen. Een geboend parket mag je zelfs helemaal niet met water schoonmaken.
  • Heb je op je parket gemorst? Dan komt het eropaan om snel te handelen. Dep de vlek voorzichtig droog met een absorberend doekje om te vermijden dat ze dieper in het hout dringt.

Hoe vaak en op welke manier je je parket het best schoonmaakt, hangt af van de manier waarop de vloer is afgewerkt: met olie, vernis of boenwas.

parketrenovatie digitaal
parket schuren

Hoe onderhoud je geolied parket?

Geolied parket reinig je het best met een oliehoudende natuurzeep. Let er wel op dat je de juiste zeep gebruikt, want elk type parketolie vergt een ander soort zeep.

Daarnaast geef je je vloer het best jaarlijks een extra onderhoudsbeurt met voedende parketolie. Zo zorg je ervoor dat je parket weer gaat stralen en een jaar lang mooi blijft.

Hoe onderhoud je gevernist parket?

Gevernist (of gelakt) parket moet je jaarlijks behandelen met polish, zodat het zijn glans niet verliest. Voeg ook iedere keer dat je je vloer dweilt een kleine hoeveelheid polish toe aan het water.

Ten slotte kun je een geverniste parketvloer tussendoor reinigen met een speciale parketcleaner.

Hoe onderhoud je geboend parket?

Een geboend parket onderhouden is erg arbeidsintensief. Je moet het namelijk jaarlijks behandelen met boenwas en een boenmachine. Gebruik daarvoor altijd dezelfde boenwas die je eerder ook al gebruikte. Tussendoor kun je je vloer met de hand opboenen en bijboenen waar nodig.

Omdat boenwas erg gevoelig is voor vocht, mag je een geboende parketvloer nooit nat reinigen. Wel moet je je vloer regelmatig stofzuigen – nog vaker dan bij andere soorten parket.

Hoe vaak moet je parket onderhouden?

Deze tabel geeft je een overzicht:

  Wekelijks Om de paar maanden Jaarlijks
Geolied parket Parketzeep Voedende parketolie
Gevernist/gelakt parket Parketcleaner Kleine hoeveelheid polish in water Polish
Geboend parket Stofzuigen / opboenen Bijboenen Boenwas vervangen en polieren met boenmachine

Waar vind je onderhoudsproducten voor parket?

In onze webshop vind je alle nodige producten om je parketvloer schoon te maken en te onderhouden, ongeacht het type parket. Ook verhuren wij boenmachines waar je zelf mee aan de slag kunt.

Beschadigd parket? Parketrenovatie biedt de uitkomst!

Heb je een ongelukje gehad of is je parketvloer ondanks je inspanningen toch veel van zijn oorspronkelijke glorie verloren? Geen nood: wij kunnen hem renoveren, waarna hij terug schittert als voorheen. Meer info? Neem gerust contact op met onze experts. Wij helpen je graag.

CONTACTEER ONS

Al onze afdelingen staan reeds ter uwer beschikking om u zo snel mogelijk verder te helpen.
Had u graag één van onze medewerkers ter plaatse?
Vul het contactformulier in en we maken zo snel mogelijk een afspraak.

Loading