Een parketvloer is een heuse meerwaarde voor elk interieur. Het hout oogt fraai en geeft een bijzonder cachet aan je woning. Natuurlijk wil je zo’n vloer graag lang mooi houden. Of misschien heb je een verouderde of vervuilde parketvloer en wil je die weer mooi maken? Ontdek onze professionele tips om je parket te reinigen.

1. Regelmatig stofzuigen

Regelmatig je vloer droog schoonmaken is regel nummer één om je parket lang mooi te houden. Dat kan met een bezem of droge microvezeldoek, maar net zo makkelijk met een stofzuiger. Door droog te poetsen, voorkom je dat vuilresten in het hout trekken.

2. Gebruik een lichte stofzuiger met parketborstel

Om krassen te vermijden, gebruik je het best een stofzuiger met een parketborstel. Vermijd ook een te zware stofzuiger, aangezien die de toplaag van je parket kan beschadigen.

3. Parket dweilen om de twee à drie weken

Je parket droog schoonmaken is beter dan een natte schoonmaak. Geboend parket mag je zelfs helemaal niet dweilen. Heb je een geolied of gevernist parket? Dan doe je er wel goed aan om je parket om de twee à drie weken te dweilen. Hoe je daarvoor precies te werk gaat, hangt af van de afwerking.

  • Kies het juiste reinigingsmiddel: gebruik een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor houten vloeren. Je mag parket nooit dweilen met agressieve chemicaliën of schurende schoonmaakmiddelen, omdat die de afwerking kunnen beschadigen.
  • Verdun het reinigingsmiddel: volg de instructies op de verpakking en gebruik nooit te veel water, omdat overtollig vocht het parket kan beschadigen.
  • Je parket dweilen: bevochtig een dweil lichtjes met het verdunde reinigingsmiddel en wring deze goed uit. De dweil moet vochtig zijn, maar niet druipend nat. Veeg je parketvloer voorzichtig schoon, zodat er niet te veel water op de vloer achterblijft. Werk in secties om ervoor te zorgen dat je elke plek grondig reinigt.
  • Je parket drogen: nadat je de vloer hebt gedweild, is het belangrijk om deze goed te drogen. Gebruik een droge, pluisvrije doek om eventueel achtergebleven vocht op te nemen.

4. Een weinig lauw water voor gevernist parket

Het is cruciaal dat je bij het reinigen van gevernist parket niet te veel water gebruikt. Hout is namelijk een levend materiaal dat reageert op vocht. Je houten vloer zal het overtollige water absorberen, waardoor hij kan kromtrekken. Wring daarom je dweil goed uit voor je begint schoon te maken.

Gebruik ook altijd lauw water. Dat laat het hout minder werken dan warm of koud water. Voor een extra mooi resultaat kun je wat polish en eventueel parketcleaner aan je water toevoegen.

5. Schoonmaakmiddel voor geolied parket

Geolied parket mag je nooit met water alleen dweilen. Daarmee neem je namelijk de beschermlaag weg, waardoor je houten vloer gevoeliger wordt voor hardnekkige vlekken. Ook een puur ontvettende zeep is geen goede parketreiniger, want die onttrekt de olie uit het hout.

Voeg daarom een natuurlijke, voedende parketzeep toe aan je dweilwater. Dat schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat de beschermende olielaag van je vloer intact blijft.

Je parket reinigen met de juiste producten

In onze webshop vind je de nodige producten om je parket te reinigen en te onderhouden. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ook als je vloer bijzonder vuil is en een professionele opfrisbeurt kan gebruiken, helpen wij je graag.