Een parketvloer is een heuse meerwaarde voor elk interieur. Het hout oogt fraai en geeft een bijzonder cachet aan je woning. Natuurlijk wil je zo’n vloer graag lang mooi houden. Met een correct onderhoud gaat je parketvloer jarenlang mee. Ontdek onze professionele tips om je parket schoon te maken.

1. Stofzuig regelmatig

Regelmatig je vloer droog schoonmaken is regel nummer één om je parket lang mooi te houden. Dat kan met een bezem of droge microvezeldoek, maar net zo makkelijk met een stofzuiger. Door droog te poetsen, voorkom je dat vuilresten in het hout trekken.

2. Gebruik een lichte stofzuiger met parketborstel

Om krassen te vermijden, gebruik je het best een stofzuiger met een parketborstel. Vermijd ook een te zware stofzuiger, aangezien die de toplaag van je parket kan beschadigen.

3. Dweil om de twee à drie weken

Een droge schoonmaak is te verkiezen boven een natte schoonmaak. Geboend parket mag je zelfs helemaal niet dweilen. Heb je een geolied of gevernist parket? Dan doe je er wel goed aan om je vloer om de twee à drie weken te dweilen. Hoe je daarvoor precies te werk gaat, hangt af van de afwerking.

4. Gebruik een weinig lauw water voor gevernist parket

Het is cruciaal dat je bij het dweilen van gevernist parket niet te veel water gebruikt. Hout is namelijk een levend materiaal dat reageert op vocht. Je parketvloer zal het overtollige water absorberen, waardoor hij kan kromtrekken. Wring daarom je dweil goed uit voor je begint schoon te maken. Gebruik ook altijd lauw water. Dat laat het hout minder werken dan warm of koud water. Voor een extra mooi resultaat kun je wat polish en eventueel parketcleaner aan je water toevoegen.

5. Gebruik een natuurlijke zeep voor geolied parket

Geolied parket mag je nooit met water alleen dweilen. Daarmee neem je namelijk de beschermlaag weg, waardoor je parketvloer gevoeliger wordt voor hardnekkige vlekken. Ook een puur ontvettende zeep is geen goed idee, want die onttrekt de olie uit het hout. Voeg daarom een natuurlijke, voedende parketzeep toe aan je dweilwater. Die zorgt ervoor dat beschermende olielaag van je vloer intact blijft.

Je parket schoonmaken met de juiste producten

In onze webshop vind je voor elk type parket de nodige producten om je vloer schoon te maken en te onderhouden. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ook als je vloer bijzonder vuil is en een professionele opfrisbeurt kan gebruiken, helpen wij je graag.