Ziet uw parket er dof en vuil uit? Is uw vloer aan een onderhoudsbeurt toe? Tijd om de boenmachine boven te halen dan! Toch? Voor bepaalde vloeren is dat inderdaad de oplossing, maar zeker niet altijd. Bezint eer ge begint met deze do’s en don’ts.

Don’t: lukraak beginnen

U kunt niet zomaar met om het even welk product aan de slag gaan. Het is essentieel om uw producten af te stemmen op de ondergrond:

  • Boenwas: gebruik dezelfde boenwas die eerder al voor de vloer gebruikt is.
  • Olie: boenwas zal niet hechten aan olie. U kunt geolied parket wel boenen, maar dan met een speciale onderhoudsolie (zonder boenwas dus).
  • Vernis: bij vernis zal boenwas geen meerwaarde geven.

Do: vooraf grondig reinigen

Voordat u met het boenen begint, moet u het parket goed reinigen. Anders riskeert u een opeenstapeling van vuil tussen de onderhoudslagen in. Op de lange termijn geeft dat natuurlijk geen fraai resultaat.

Don’t: een boenmachine gebruiken als die niet nodig is

Een boenmachine is niet per se nodig. Soms kunt u het parket ook op een andere manier onderhouden, wat zelfs een mooier resultaat kan geven. Een vettige vloer heeft bijvoorbeeld meer baat bij ontvetting. Op een droge vloer kan boenwas dan weer lelijke kleurschakeringen veroorzaken, omdat de was zich onregelmatig hecht. In dat laatste geval is het mooier om het hout te voeden in plaats van te boenen.

Do: opletten voor vocht

Boenwas is erg gevoelig voor vocht. Let dus goed op, want elk druppeltje water kan een vlek veroorzaken. Die vlekken kunt u enkel weghalen door opnieuw te boenen. Op den duur riskeert u zo een slaaf van het parket te worden: u moet steeds vaker boenen om de vloer in orde te houden.

Don’t: de verkeerde borstel gebruiken

Niet alleen het product is van belang, ook de uitrusting van de boenmachine maakt een verschil voor het eindresultaat. Verschillende soorten onderhoud vragen verschillende soorten borstels of pads. Bij geolied parket bijvoorbeeld heeft u aan een zachte pad vaak al voldoende.

Do: win advies in bij een expert

In veel gevallen is het verstandig om een expert in te schakelen. Als u al heeft geboend, dan kunt u gewoon verder doen op voorwaarde dat u de juiste boenwas gebruikt. Als u nog niet heeft geboend, bespreek dan eens met een specialist hoe u een optimaal resultaat bereikt.