Een gelakte parketvloer is kras- en vochtbestendig. Maar welke voordelen zijn er nog aan dat lakken verbonden? En zijn er ook nadelen? Enkele overwegingen voor wie twijfelt over de afwerking van zijn parket.

Parket lakken: de nadelen

Sommige mensen vinden de glanslook van lak niet mooi, ook al zijn de moderne varianten van lak en vernis lang niet meer zo opzichtig glanzend als voorheen. Een ander minpuntje van parketlak: als er toch ooit vocht door de laklaag in het hout zou dringen, kan dat lelijke zwarte sporen veroorzaken in de parket. Bij een parket behandeld met olie is die kans veel kleiner.

Plaatselijk schade herstellen is bij een gelakte parket moeilijk. Het verschil in glans zal naderhand vrijwel altijd zichtbaar blijven.

Parket lakken: de voordelen

Gelukkig zijn er ook veel voordelen verbonden aan parket lakken:

  • We haalden het hierboven al aan: de parketlak van vandaag ziet er niet meer zo fel glanzend uit als vroeger. U kunt perfect kiezen voor een parketlak die het hout een natuurlijke look geeft, alsof het geolied is.
  • Gelakte parket voelt zacht aan. Ideaal om met blote voeten te belopen dus.
  • Er zijn ook parketlakken verkrijgbaar met UV-filter, die verkleuring tegengaan. Toch moet u uw parketvloer af en toe wel opnieuw laten behandelen.
  • Een polish aanbrengen bovenop de lak biedt het hout extra bescherming.
  • Gelakt parket laat zich snel en makkelijk reinigen met een lichtvochtige doek.
  • De krasbestendigheid maakt gelakt parket perfect geschikt voor horecazaken en sportzalen.

Parket opnieuw lakken?

Na verloop van tijd kunt u uw parketvloer een opfrisbeurt geven: hij wordt dan licht geschuurd en opnieuw met dezelfde lak behandeld. Is het parket erg versleten? Dan is een doorgedreven renovatie aangewezen: alle lagen worden geschuurd en er wordt een volledig nieuwe lak op het hout aangebracht.