Een gezellige avond onder vrienden of familie gaat vaak gepaard met een glaasje wijn. Helaas is een ongelukje snel gebeurd en resulteert een moment van onoplettendheid weleens in wijnvlekken op uw parket. Geen paniek: we geven u enkele tips om af te rekenen met zulke vlekken. Begin dat volgende feestje maar al te plannen!

Snel reageren is de boodschap

Wanneer er wijn op uw parket terechtkomt, is het zaak om zo snel mogelijk te reageren zodat de vlek er niet kan indringen. Dep de vlek voorzichtig droog met een absorberend doekje – als u wrijft trekt de vlek dieper het hout in. Wat u daarna onderneemt, hangt af van de afwerking van uw parket:

  • Geolied parket dweilt u met wat water en oliehoudende natuurzeep.
  • Gevernist parket dweilt u met lichtvochtige doek en wat parketcleaner.
  • Geboend parket ligt iets moeilijker: dat behandelt u beter niet met water om doffe vlekken te voorkomen. Gebruik een aangepast reinigingsmiddel.

Is de vlek erg hardnekkig? Dan kunt u met de groene kant van een schuursponsje aan de slag. U moet de plek waar u geschuurd heeft wel meteen behandelen met het afwerkingsproduct van uw parket. Hardnekkige vlekken voorkomen is dus beter dan genezen!

Hardnekkige vlekken voorkomen dankzij het juiste onderhoud van uw parket

In de meeste gevallen zal een wijnvlek geen blijvende schade aan uw parket toebrengen, op voorwaarde dat u het steeds goed onderhouden heeft. Een vlek op reeds beschadigd parket, is immers veel moeilijker te verwijderen.

  • Geolied parket geeft u daarom jaarlijks een nieuwe laag voedende parketolie.
  • Gevernist parket moet u een keer per jaar behandelen met nieuwe polish, en een of twee keer per maand dweilen met water waaraan u wat polisher heeft toegevoegd.
  • Geboend parket verzorgt u jaarlijks met boenwas en een boenmachine.

Welke afwerking uw parket ook heeft, regelmatig stofzuigt is altijd een goed idee. Zo voorkomt u dat zanddeeltjes de beschermlaag van uw parket kapotschuren, met alle gevolgen van dien.

Noodhulp bij vlekken op uw parket? Parketrenovatie!

Is het kwaad geschied en helpen bovenstaande tips niet? Dan hoeft u nog niet gelijk te panikeren. Met parketrenovatie kunnen wij 99% van de vlekken verwijderen. Neem gerust contact op met een van onze specialisten voor een gratis plaatsbezoek!