Als we parket oliën, trekt de vloeistof in het hout en kunnen geen andere stoffen zoals water of vet meer indringen. Lak (ook wel vernis genoemd) vormt daarentegen een slijtlaag boven op de parketvloer en wax is een combinatie van de twee, met olie als basislaag en hardwax als beschermlaag. Ontdek hier hoe parketolie verschilt van lak en wax.

1.    Authentieke look

Door je parket te oliën, omarm je de authentieke houtstructuur en print van de planken. Alle nerven worden namelijk goed zichtbaar. Het hout wordt ook iets donkerder, waardoor kleine imperfecties, zoals een putje of krasje, minder opvallen. Gelakte oppervlakken blinken meer, omdat er een doorzichtige, waterbestendige laag op je parket zit. En ook wax geeft in veel gevallen een artificiële satijnglans.

2.    Natuurlijk product

Parketolie is net als wax een product van natuurlijke oorsprong. Omdat ze geen chemische stoffen bevatten, zijn deze twee materialen een ecologische en gezonde keuze. Vernis heeft wél een synthetische basis.

3.    Verschillende kleurmogelijkheden

Wil je graag je vloer in een andere kleur laten afwerken, dan oliën we het parket. Dit product vind je namelijk in tal van kleurschakeringen. Ook wax is een kleurrijke optie, maar door de satijnglanzende afwerking is het resultaat niet altijd even mooi als bij parketolie. Vernis, ten slotte, is transparant. Je kunt het parket wel iets donkerder maken door verschillende lagen aan te brengen.

4.    Elk jaar opnieuw parket oliën

Een belangrijke reden waarom vernis en hardwas populair zijn en dat ook zullen blijven: de beschermlaag gaat lang mee. Een geoliede parketvloer moet je elk jaar (of zeker om de twee jaar) opnieuw behandelen om het hout verzadigd te houden. Dat kun je wel eenvoudig zelf doen met onderhoudsolie.

Al moeten we erbij vermelden dat ook een gewaxte vloer wat onderhoud vraagt: om strepen te vermijden, moet je de vloer goed poetsen.

5.    Kleine beschadigingen herstellen

Als een gelakte parketvloer beschadigd raakt, moet je het hele oppervlak laten herstellen. Bij olie of wax moet je enkel de zone met de krassen of vlekken aanpakken. Dat scheelt een hoop werk!

6.    Voordeliger product

Je parket oliën is de voordeligste keuze. Vernis is duurder en wax moet je in verschillende lagen aanbrengen — dat is arbeidsintensiever en je hebt meer product nodig.

Laat jouw vloer behandelen

Het loont de moeite om je houten vloer te laten behandelen met parketolie. Vraag vandaag nog een offerte aan en dan contacteren wij je zo snel mogelijk om de nodige werken te bespreken.