Elke parketvloer moet behandeld worden om hem te beschermen tegen vuilophoping en slijtage. Een mogelijke optie is je parket laten lakken. In dit artikel ontdek je wat de voordelen van lak zijn en waarop je moet letten als je gelakt parket na verloop van tijd wil laten bijwerken.

Waarom kiezen voor lak?

Met parketlak (vernis) breng je een bijna ondoordringbare beschermlaag op je houten vloer aan die uitstekend beschermt tegen water, vuil en vlekken. Op die manier verleng je de levensduur van je parket.

Je hoeft trouwens niet te vrezen dat je vloer door de lak enorm gaat glanzen. Tegenwoordig bestaan er ook parketlakken die veel minder glimmen dan vroeger de norm was.

Een ander voordeel van lak is het ongelooflijke onderhoudsgemak. Speciale behandelingen zijn in principe niet nodig; het volstaat om de vloer af en toe te stofzuigen en te dweilen.

Helaas is er ook een nadeel. Krassen in de laklaag van je vloer zijn namelijk goed zichtbaar. Let dus op met het verplaatsen van meubels en vermijd schoenen met harde zolen en hakken. Daarnaast zal een gelakte parketvloer na verloop van tijd ook verkleuren, maar dat is normaal en geeft karakter aan je interieur.

Welke soort lak kiezen?

Voor elke parketvloer en elke situatie is er wel een aangepaste lak beschikbaar. Bij de keuze van het juiste product, moet je zeker rekening houden met deze factoren:

  • het type hout
  • de gewenste kleur
  • de dikte van de toplaag van het hout
  • hoe intensief de vloer belopen wordt

Gelakt parket bijwerken

Is je gelakte parket na verloop van tijd toch beschadigd geraakt? Zijn er krassen of sporen die je wil bijwerken? Dan is het helaas niet altijd mogelijk om dit probleem plaatselijk aan te pakken. In sommige gevallen moet de volledige vloer geschuurd en opnieuw gelakt worden voor een goed resultaat.

Twijfel je over de beste aanpak? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Onze experten in parketrenovatie staan je graag bij.