Wie gaat voor een houten vloer, kiest voor warmte en authenticiteit. Maar ook voor duurzaamheid, want een correct onderhouden parket blijft jarenlang mooi. Er bestaan echter zoveel houtsoorten met evenveel uitvoeringen dat de juiste keuze maken niet eenvoudig is. Kiest u het best voor hard- of voor zachthout? Voor loofhout of naaldhout? En hoe zit het met onderhoud? Hieronder nemen we twee van de meest toegepaste houtsoorten onder de loep: grenen- en eikenhout.

Weet wat u koopt: kernhout versus spinthout

Eerst en vooral is het nuttig om wat algemene basiskennis over hout te hebben. Wist u bijvoorbeeld dat de kwaliteit van het uiteindelijk houtmateriaal beter is naarmate een boom trager groeit? Hout waarbij de jaarringen dichter bij elkaar liggen, is dus per definitie duurzamer. Toch is de gemiddelde leeftijd van een boom niet de beste indicator voor kwaliteit, omdat zowel kernhout als spinthout in houttoepassingen worden verwerkt.

Kernhout bevindt zich, zoals de naam verklapt, in de kern van de boom. Het is het stevigste hout en dat is maar goed ook, want het heeft een steunfunctie. Daarnaast bevat kernhout chemische stoffen die het resistent maken tegen bacteriën en schimmels.

Spinthout vinden we terug tussen de bast en het kernhout. Het transporteert voedingsstoffen en slaat ze op. Spinthout heeft dezelfde structuur als kernhout, maar zonder de chemische stoffen. Daardoor is het gevoeliger voor schimmels en houtworm, en is onbehandeld spinthout niet duurzaam.

Met het blote oog ziet u veel, maar niet alles

Voor de allersterkste vloeren bestaat de toplaag het liefst uit kernhout. Maar niet elke houtsoort heeft duurzaam kernhout en het is evenmin eenvoudig om spinthout van kernhout te onderscheiden. Heel vaak wordt hout nog gekleurd en behandeld. En ook de manier waarop het hout verzaagd wordt, bepaalt hoe het eruit ziet:

  • Dosse- of ‘op de vlam’-gezaagd: bij deze methode wordt het hout evenwijdig aan de jaarringen gezaagd. De jaarringen zijn daardoor duidelijk zichtbaar in een vlamtekening, wat het hout een rustieke look geeft. Een nadeel is dat het hout op deze manier meer kan kromtrekken en krimpen.
  • Kwartiersgezaagd: hierbij probeert men zoveel mogelijk haaks op de groeiringen te zagen en verkrijgt men een Het belangrijkste voordeel? Hout dat op deze manier gezaagd wordt, heeft het minste last van kromtrekken en krimpen.
  • Half of vals kwartiersgezaagd: een tussenvorm die qua uiterlijk het dichtste aanleunt bij op-de-vlam-gezaagd hout, maar minder last heeft van kromtrekken.

De prijs kan een goede indicatie zijn voor de kwaliteit van een houten vloer, maar het allerbelangrijkste is dat u weet wat u koopt. Vraag daarom altijd naar de afkomst én de samenstelling van het hout om de juiste keuze te kunnen maken.

Grenen vloer: zacht en warm

Grenen is een zachtere naaldhoutsoort. Het is afkomstig van de grove den. Het kernhout heeft een lichte tot roodbruin-gele kleur en het spinthout is wit tot geelachtig wit. Blootstelling aan licht maakt het hout wel donkerder.

Omdat het een zachtere houtsoort is, moet grenen behandeld worden. Gelukkig is het spinthout makkelijk te verduurzamen. Het kernhout is dan weer moeilijker te verduurzamen, maar het blijft aan te raden. Grenen dat een hittebehandeling onderging, kan bijvoorbeeld heel wat hebben. Daarom wordt deze houtsoort voor zowat alle binnen- als buitentoepassingen ingezet, van daktimmerwerk tot vloeren. Bovendien is grenen budgetvriendelijk.

Grenenhout bevat veel hars, wat wil zeggen dat u bij grenen niet snel poriën moet dichten. Veel belangrijker is dat grenen correct geschuurd wordt zodat een behandeling met lak, boenwas of olie het gewenste effect heeft. En omdat het een zachtere houtsoort is, is regelmatig stofzuigen een must. Zo vermijdt u krassen.

Eiken vloer: robuust en authentiek

Eik is een harde loofboomsoort en groeit zowel in Europa als in Noord-Amerika. De Europese eik heeft licht- tot goudbruin kernhout en bleek spinthout. De Amerikaans eik heeft een rode variant met een licht- tot rozebruine kern, die van zichzelf echter minder duurzaam is. Europees of Amerikaans wit eikenhout is over het algemeen wel een duurzame keuze, op voorwaarde dat het correct gedroogd en bewerkt werd. Te snel gedroogd eikenhout geeft immers scheuren en vervormingen.

Omdat eikenhout geneigd is tot splijten, wordt het minder breed toegepast dan grenen. Voor vloeren is deze houtsoort wel heel geschikt, al hangt er een serieus prijskaartje aan. Daar staat tegenover dat eikenhout tegen een stootje kan en niet zo snel krassen vertoont. Qua onderhoud kunt u bij een eiken parket zowel met vernis als met olie aan de slag om jarenlang een mooi vloer te behouden.