Je parket is een lang leven gegund. Ja, zelfs als je houten planken verkleurd zijn, krassen en putten vertonen of gewoon versleten zijn. Je parket schuren en behandelen is dan hét redmiddel! Wij vertellen je vier dingen die je niet uit het oog mag verliezen.

1.    Laat je parket schuren en behandelen door een professional

De eerste en belangrijkste tip: schakel een professional in. Elke parket vraagt een andere aanpak, dus tips die je online vindt, zijn niet altijd geschikt voor jouw houten vloer.

Bovendien is het niet eenvoudig om de zijkanten mooi glad te schuren en zijn gehuurde machines soms ontregeld, waardoor ze je vloer nog erger kunnen beschadigen. Maak het jezelf gemakkelijk en vraag vandaag nog een offerte aan om je parket te schuren en behandelen.

2.    Je kunt parket niet oneindig vaak schuren

Bij elke schuurbeurt haalt een professional ongeveer 0,4 millimeter van de toplaag weg. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de toplaag volledig verdwijnt. Hoe vaak jij je parket kunt schuren, hangt af van de dikte van die bovenste laag.

  • Massief parket heeft een dikke toplaag en kun je soms meer dan tien keer laten schuren.
  • Bij meerlagig parket is de beschermlaag dunner. Die kun je twee tot zes keer schuren.

3.    Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor je begint aan de schuurwerken, moet je je parket zorgvuldig stofzuigen en reinigen. Let erop dat al het vuil weg is, want door de kracht van de schuurmachine kan het anders in het hout trekken. En dat zorgt voor nieuwe oneffenheden. Hetzelfde geldt trouwens als je gaat vernissen of lakken: maak het oppervlak vooraf grondig schoon.

4.    Je hebt keuze uit verschillende afwerkingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je houten vloer te behandelen na het schuren. Kies op voorhand je afwerking, zodat onze experts er rekening mee kunnen houden.

  • Gebruik je olie, lak of wax? Olie omarmt de mooie, authentieke houtstructuur en print. Vernis laat een extra laagje achter op je parket, die extra bescherming biedt. En wax laat je parket blinken.
  • Heb je liever een matte of glanzende afwerking? Geoliede vloeren hebben meestal een matte uitstraling terwijl vernis en wax meer glanzen. Beiden hebben hun charme. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, we kunnen je vloer naar wens afwerken: van extra mat tot extra glanzend.

Alles over parket schuren en behandelen

Zit je nog met vragen over parket schuren? Neem gerust contact met ons op, dan bezorgen we je advies of een offerte op maat. Of misschien vind je het antwoord al in ons magazine over parketrenovatie. Wil je toch zelf parket schuren? Lees dan zeker eerst onze tips.