Er bestaan tal van verschillende soorten parketvloeren, maar een van de absolute klassiekers is massief eiken parket. Wil je zelf ook zo’n vloer? Lees dan snel verder, want we zetten enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

 

Wat is massief eiken parket?

Eik (Quercus) is een van de bekendste houtsoorten. Het is hard en sterk, maar toch redelijk makkelijk te bewerken. Dat maakt het bij uitstek geschikt voor parket.

In tegenstelling tot meerlaags of halfmassief parket, dat samengesteld is uit verschillende laagjes hout, bestaan de planken bij massief eiken parket uit één stuk hout, van meestal zo’n zes à vijftien millimeter dik. Doordat er geen verschillende lagen met elkaar verlijmd zijn, is massief eiken parket bijzonder kwalitatief – zeg maar gerust: het neusje van de zalm.

 

Afwerkingen en kleuren

De grove en golvende nerf van eikenhout is bijzonder geliefd. Welk type eik je precies kiest, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur. Naast Europese eik (zoals Franse eik en Slavonische eik), bestaat er ook Amerikaanse witte eik, Amerikaanse rode eik en Japanse eik. ‘Donkere eik’ is geen aparte houtsoort, maar ontstaat door een behandeling met ammoniak. Met de verschillende beschikbare vernissen of oliën geef je jouw eikenvloer precies de kleur die je wil, van lichtgeel tot donkerbruin.

 

Voordelen

Een massief eiken parket oogt fraai, heeft een heel lange levensduur en is bovendien geschikt voor drukbelopen vloeren, zoals in een winkel of een restaurant.

Bij een massief eiken parket heb je in de regel ook meer keuze qua lengte en breedte van de planken. Dat betekent dat je makkelijk planken van verschillende breedtes met elkaar kunt combineren. Courant zijn onder meer 10, 12 en 14 centimeter breedte.

 

Nadelen

Een nadeel in vergelijking met meerlaags parket is dat de plaatsing van een massief parket heel wat arbeidsintensiever is. Het is vakwerk dat je het best overlaat aan een expert, zeker als je kiest voor een complexer legpatroon, zoals visgraat of Hongaarse punt.

Verder is massief eiken parket minder geschikt in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Wil je combineren met vloerverwarming? Ook dan ben je beter af met meerlaags parket.

Ten slotte is massief eiken parket een stuk duurder dan meerlaags parket. Afhankelijk van de breedte en de afwerking, kunnen de prijzen oplopen tot 120 euro per vierkante meter of zelfs meer.

 

Massief eiken parket renoveren

Als je vloer na verloop van tijd gebruikssporen vertoont, kun je hem via een renovatie weer in zijn oorspronkelijke staat laten herstellen. Sterker nog: een vloer die uit massief hout bestaat, kun je zelfs verschillende keren laten opfrissen. Geïnteresseerd? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.