Parket kan op tal van verschillende manieren geplaatst worden. Een van de mogelijke patronen is de Hongaarse punt. Maar hoe ziet dat er precies uit? En wat is het verschil met het veelgekozen visgraatpatroon? Lees snel verder.

 

Wat is de Hongaarse punt?

De Hongaarse punt wordt ook wel het Chevronpatroon genoemd. Het is een legverband voor vloeren dat een soort zigzagpatroon van aaneengrenzende V’s vormt. In principe kun je de Hongaarse punt toepassen op verschillende soorten vloerbedekking, zoals vinyl, laminaat of zelfs tapijt, maar het is veruit het populairst voor parket.

De Hongaarse punt is een speels motief dat je vloer toch een luxueuze uitstraling geeft. Met dit legpatroon lijkt het alsof de ruimte geen begin en geen einde kent.

 

Wat is het verschil tussen het visgraatmotief en de Hongaarse punt?

De Hongaarse punt is een meer moderne variant van het bekende visgraatmotief. Het enige verschil tussen beide is de hoek tussen de planken. Bij een visgraatpatroon worden de planken loodrecht op elkaar gelegd, terwijl dat bij de Hongaarse punt onder een hoek van 45 of 60 graden gebeurt. De afzonderlijke plankjes hebben bij de Hongaarse punt dan ook de vorm van een parallellogram en niet die van een rechthoek, zoals bij het visgraatmotief.

 

Afwerkingen, maten en kleuren

Je kunt een parketvloer in Hongaarse punt uitvoeren in verschillende maten en met of zonder naad tussen de vloerplanken. In principe is dit legpatroon geschikt voor alle courante houtsoorten en alle afwerkingen (geolied, gelakt of gewaxt).

 

Toepassingen

Vloeren in Hongaarse punt zijn momenteel erg in trek. Je vindt ze zowel in woningen als in hotels en in kantooromgevingen.

 

Onderhoud van de Hongaarse punt

Hoe je je parketvloer in Hongaarse punt moet onderhouden, hangt grotendeels af van de afwerking. De belangrijkste regel is om je vloer zoveel mogelijk stof- en zandvrij te houden. Regelmatig stofzuigen is de boodschap.

Lees ook: 3 tips voor het dagelijks onderhoud van je parket

 

Parketrenovatie

Is je parket in Hongaarse punt beschadigd of zijn er vlekken? Geen nood, wij komen je vloer graag renoveren, zodat hij er weer als vanouds uitziet. Neem gerust contact op voor meer informatie.