Parket kun je op tal van verschillende manieren laten plaatsen. Een van de mogelijke patronen is de Hongaarse punt. Maar hoe ziet dat er precies uit? En wat is het verschil met het veelgekozen visgraatmotief? Ontdek snel meer over Hongaarse punt-parket.

Wat is de Hongaarse punt?

De Hongaarse punt is ook gekend als het Chevronpatroon. Dit legverband voor vloeren vormt een soort zigzagpatroon van aaneengrenzende V’s. In principe kun je de Hongaarse punt toepassen op verschillende soorten vloerbedekking, zoals vinyl, laminaat of zelfs tapijt, maar het is veruit het populairst voor parket.

Wat is het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt?

De Hongaarse punt is een moderne variant van het bekende visgraatmotief. Het verschil zit in de vorm van de planken en de hoek ertussen. 

  • Bij visgraatparket liggen rechthoekige planken loodrecht tegen elkaar.
  • Bij de Hongaarse punt liggen de planken in een hoek van 45 of 60 graden. De afzonderlijke plankjes hebben de vorm van een parallellogram.

Afwerkingen, maten en kleuren

Je kunt een parketvloer in Hongaarse punt uitvoeren in verschillende maten en met of zonder naad tussen de vloerplanken. In principe is dit legpatroon geschikt voor alle courante houtsoorten en alle afwerkingen (geoliedgelakt of gewaxt).

Waarom kiezen voor Hongaarse punt-parket?

De Hongaarse punt is een speels motief dat je vloer toch een exclusieve en luxueuze uitstraling geeft. Zo’n vloer doet namelijk terugdenken aan de statige herenhuizen van weleer. Maar tegenwoordig past het patroon overal, of je nu gaat voor een strak en modern interieur of een klassiekere look.

En niet alleen qua stijl is dit motief een allrounder. Als je de planken in een hoek van 45 graden legt, lijken kleine ruimtes groter. Zo komt er meer dynamiek in de vloer. In een ruime kamer kies je het best voor 60 graden, om een huiselijker gevoel te creëren en rust te brengen.

Toepassingen

Omdat Hongaarse punt tijdloos en modern tegelijk is en een zekere luxe uitstraalt, vind je dit patroon terug in verschillende soorten gebouwen.

  • Particuliere woningen
  • Hotels
  • Kantoren

Onderhoud van de Hongaarse punt

Wil jij ook Hongaarse punt leggen in je woning? Dan geven we je alvast enkele tips mee om de vloer correct te onderhouden. De belangrijkste regel is om hem zoveel mogelijk stof- en zandvrij te houden. Regelmatig stofzuigen is de boodschap.

De rest van de takenlijst voor het parketonderhoud hangt af van de afwerking.

  • Gevernist parket: wekelijks reinigen met parketcleaner, af en toe dweilen met een scheutje polish.
  • Geolied parket: wekelijks dweilen met een licht vochtige microvezeldoek en een oliehoudende natuurzeep.
  • Geboend parket: nooit nat reinigen, maar af en toe opboenen met een wollen doek.

Lees ook: 3 tips voor het dagelijkse onderhoud van je parket

Parketrenovatie nodig?

Is je parket in Hongaarse punt beschadigd of zijn er vlekken? Geen nood, wij komen je vloer graag renoveren, zodat hij er weer als vanouds uitziet. Neem gerust contact op voor meer informatie.