Elke parketvloer is anders. De houtsoort en het legpatroon bepalen de uitstraling van uw houten vloer; dat spreekt voor zich. Maar ze beïnvloeden daarnaast ook de afwerking. En die afwerking is nodig om uw parket te laten schitteren in uw interieur. Welke afwerkingen zijn er zoal, en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Een overzicht.

Parketvloer lakken

Een parketvloer afwerken met lak of vernis maakt de vloer erg onderhoudsvriendelijk. Goed nieuws dus voor wie liever geen uren besteedt aan het onderhoud van zijn parketvloer. Dweilen met een weinig water aangevuld met speciaal parketpoetsmiddel, volstaat om uw vloer proper te houden. En stofzuigen kan ook heel makkelijk wanneer u kiest voor een afwerking met lak of vernis.

Tip: als u voor een matte lakafwerking kiest, behoudt de parketvloer zijn natuurlijke uitstraling iets beter dan met een glanslak. Mag uw parketvloer écht blinken, dan is een glansafwerking de optie bij uitstek.

Parketvloer afwerken met olie

Uw parketvloer een matte, natuurlijke look geven en tegelijk beschermen tegen vuil? Dat kan wanneer u hem afwerkt met olie. Olie voedt het hout van binnenuit en maakt de vloer water- en vuilafstotend. Bovendien versterkt olie de natuurlijke uitstraling van het hout, waardoor uw vloer nog beter tot zijn recht komt.
Met kleurloze olie behoudt de parketvloer zijn originele look. Maar wil u die look beïnvloeden, dan kunt u uiteraard kiezen voor een gekleurde parketolie die het hout een andere tint geeft. Olie is met andere woorden een handige oplossing als u comfort hand in hand wil laten gaan met uitstraling.

Afwerking met was

is misschien wel de meeste klassieke afwerking voor uw parketvloer. Het middeltje gaat al jaren mee en is dan ook uitermate doeltreffend: afwerking met boenwas brengt het beste in uw parketvloer naar boven. Een geboende parketvloer vereist wel het nodige onderhoud. U zult uw vloer naderhand regelmatig moeten ‘opblinken’ met de boenwasmachine. Intensieve klus? Absoluut, maar wel een werkje dat voldoening oplevert wanneer het achter de rug is. En een huis dat heerlijk naar boenwas geurt plus een parketvloer die blinkt als nooit tevoren: daar wordt u ongetwijfeld vrolijk van!