Heb je een prachtige houten vloer gelegd in je woning en ben je helemaal klaar om er optimaal van te genieten? Zorg dan wel eerst nog voor een goede afwerking: op die manier behoudt je parket zijn natuurlijke schoonheid veel langer. De vraag is alleen: gebruik je olie of vernis voor de afwerking van je parket? Je leest er hier alles over!

Je parket afwerken

Je parket afwerken is een stap die je zeker niet mag overslaan. Je vloer krijgt op dagelijkse basis namelijk heel wat te verduren: van schuivende stoelen, over een bord of glas dat op de vloer valt, tot hakken en sneakers die er overheen wandelen. Door je parket af te werken met een laag olie of vernis, zorg je dat hij optimaal beschermd is en dus nog lang mooi blijft.

Kies je voor olie?

Of je voor olie of vernis kiest voor de afwerking van je parket, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Als je helemaal gek bent op de natuurlijke groeven in je parket, is parketolie bijvoorbeeld aan te raden. Olie dringt namelijk dieper in je parket, waardoor het hout zijn structuur meer behoudt.

Olie kan in verschillende kleuren ‘gezet’ worden, van licht tot donker. Om te voorkomen dat het parket donkerder uitvalt dan je wil, is het aangewezen om een iets lichtere olie te gebruiken. Het voordeel van donkere olie is dan weer dat kleine beschadigingen minder opvallen. Aan de hand van een staaltje kun je perfect de juiste kleur voor jouw hout kiezen.

Of ga je toch voor vernis?

Ben je meer te vinden voor een cleane look? Dan kies je er het best voor om je parket te lakken met vernis. Vernis laat namelijk meer een laagje op je parket achter, omdat het er minder indringt dan olie. Daardoor zijn de groeven van het hout minder zichtbaar, maar ziet het er ook wel egaler uit. Bovendien zorgt het extra laagje voor een optimale bescherming van het hout.

Verschillende mogelijkheden

Weet dat er zowel bij olie als bij vernis verschillende keuzes mogelijk zijn. Zo heb je donkerdere en lichtere oliën en vernissen, en kun je bij beide soorten bescherming ook heel wat extra’s kiezen. Er bestaan bijvoorbeeld versies die je vloer extra beschermen tegen uv-straling. Verder kun je nog kiezen voor matte of blinkende olie of vernis.

Ben je van plan om je parket te oliën en vernissen, maar weet je toch niet helemaal zeker wat je nu het best kiest? Geen nood: wij kunnen je helpen bij de keuze én de uitvoering. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen!