Een vloer krijgt dagelijks nogal wat te verduren. Hij kan dus maar beter bestand zijn tegen water, vuil en slijtage. Een parketvloer is daarom pas af met een mooie, beschermende laag olie. Toch is niet elke parketolie hetzelfde. We maken u wegwijs in de verschillende soorten.

1. Natuurlijke of onnatuurlijke parketolie?

Vroeger was parketolie een chemisch goedje. De sterke geur was niet al te aangenaam. Bovendien was het nog maar de vraag of contact met de olie wel zo veilig was voor kleine kindjes, die hele dagen op de vloer kruipen en spelen. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds vaker natuurlijke olie gebruikt, bijvoorbeeld op basis van lijnolie of sojaolie. Goed voor uw parket én voor uw gezondheid.

2. Een neutrale, klassieke, donkere of gedurfde kleur?

Als het op parketolie aankomt, zijn er véél kleuren om uit te kiezen. U kunt een neutrale olie gebruiken die de natuurlijke kleur van het hout bewaart, maar u kunt ook juist voor heel opvallende kleuren gaan die ver van het natuurlijke materiaal staan. U kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk: paars, blauw, rood, groen … of zelfs metallic.

3. Lange of korte droogtijd?

Verder heeft u de keuze tussen reguliere of tweecomponentenolie. Het verschil zit hem in de droogtijd: bij de reguliere olie zult u vrij lang moeten wachten voordat u de vloer weer kunt gebruiken, terwijl de tweecomponentenolie chemisch uithardt en daardoor veel sneller droog is (al na twaalf uur). Die laatste zal de impact van een renovatie beperken, maar voor een gewone doe-het-zelver is het wel een grotere uitdaging om goed toe te passen.

4. Hoe onderhouden?

Voor de gezondheid van uw vloer is het essentieel dat u de juiste producten gebruikt. U kunt bijvoorbeeld niet om het even welke zeep gebruiken om uw vloer te reinigen. Elke olie vraagt om een andere zeep. Ook mag de zeep het parket niet te sterk ontvetten.

Tip: u kunt speciale parketzeep gebruiken met een kleurtje erin. Zo versterkt u tijdens de poetsbeurt de kleur van de olie.