Of u nu uw parket wilt opfrissen door het een nieuwe kleur te geven of u al gekleurd parket hebt dat een opknapbeurt kan gebruiken: de juiste producten en de juiste handelingen zijn een must voor een optimaal resultaat.

Parket kleuren: de voorbereidingen

Voor u besluit om uw parket te kleuren, moet u nagaan met welke houtsoort u te maken heeft. Zo zijn beuk, grenen, vuren, es en esdoorn niet erg geschikt om kleur op te nemen. Andere houtsoorten, zoals eik reageren beter op kleuring en de aanwezige nerven laten de kleuren ook beter tot hun recht komen. Weet u niet met welk hout u te maken heeft? Vraag dan raad aan een specialist. Hij kan u meteen inlichten over de verschillende kleurmogelijkheden voor uw parket.

  • Don’t: voor uw parket dezelfde kleur als uw muren kiezen.

Beitsen, oliën of logen?

U kunt uw parket op verschillende manieren kleuren. Wie graag de structuur van zijn parket behoudt, kan voor een transparante optie gaan. Zowel met beits als olie kiest u voor een twee-in-een-behandeling: bescherming én een intensere tint.

  • Do: gebruik beits of olie op een nieuwe of pas geschuurde vloer zodat het product goed opgenomen wordt door de vloer.

Logen geldt in feite als voorbehandeling. Als u hiermee uw vloer kleurt, moet u het hout daarna nog behandelen met olie of vernis.

  • Don’t: haast u niet door de behandeling van uw vloer. Of u nu kiest voor beitsen, oliën of logen, het mooiste resultaat bekomt u door nauwkeurig te werk te gaan.
  • Do: laat het product steeds goed uitdrogen voor u een nieuwe laag aanbrengt.

Parket dekkend kleuren

Dekkend verven is een optie als u de structuur van uw parketvloer niet wilt behouden. In dat geval hebt u primer, lakverf en parketvernis nodig.

  • Do: breng meerdere lagen aan die u steeds laat uitdrogen. Voor u een nieuwe laag aanbrengt, schuurt u uw parket lichtjes op en verwijdert u al het stof.

Gekleurd parket onderhouden

Eens uw parket de gewenste look heeft, is het zaak om de juiste onderhoudsproducten in te zetten zodat u lang van het resultaat kunt genieten. Bent u uw gekleurd parket beu? Dan kunt u uw parket door parketrenovatie herstellen in zijn oorspronkelijke staat.