Fineerparket is erg in trek als alternatief voor massief houten vloeren. In dit artikel leggen we uit wat fineerparket is en zetten we de belangrijkste voordelen in de schijnwerpers.

Wat is fineerparket?

Fineerparket, ook wel houtfineer of parket met houtfineer genoemd, bestaat uit een dunne laag echt hout (het fineer), dat verlijmd is op een basis van multiplex of een ander houtcomposietmateriaal. Het fineer is meestal afkomstig van hardhoutsoorten zoals eik, esdoorn en walnoot.

De voordelen van fineerparket

1.    Duurzaam & stabiel

Hoewel fineerparket maar een dunne houten toplaag heeft, is het verrassend duurzaam en goed bestand tegen slijtage. De houtfineerlaag is zorgvuldig geselecteerd om voldoende sterk te zijn, terwijl het onderliggende composietmateriaal extra stabiliteit en veerkracht biedt.

Doordat de onderliggende lagen haaks op de massieve fineerlaag liggen, is het geheel bijzonder stevig. De planken zullen niet snel loskomen, kromtrekken of uitzetten. Zelfs bij een hoge vochtigheidsgraad of (beperkte) waterschade is de kans klein dat je parket onherstelbaar beschadigd is. Dat maakt fineerparket een pak stabieler dan massief parket.

Tip: begint je fineerparket toch tekenen van slijtage te vertonen? Onze experten bekijken graag en vrijblijvend of parketrenovatie mogelijk is.

2.    Milieuvriendelijk

Omdat fineerparket veel minder massief hout bevat dan traditionele houten vloeren, is het een milieubewuste keuze. Daarnaast wordt de multiplexbasis vaak gemaakt van snelgroeiende en hernieuwbare houtsoorten.

3.    Betaalbaar

Fineerparket straalt dezelfde warmte en schoonheid uit, en biedt dezelfde kwaliteit als parket, maar heeft een veel lager prijskaartje.

4.    Veelzijdig

Er zijn erg veel verschillende designs verkrijgbaar, waardoor fineerparket past bij alle mogelijke interieurstijlen. Of je nu houdt van een moderne, traditionele, rustieke, of eigentijdse sfeer in huis, met fineerparket zit je goed.

5.    Geschikt voor vloerverwarming

Fineerparket is perfect geschikt voor vloerverwarming en geleidt warmte zelfs beter dan een massief houten vloer. De warmte wordt beter vastgehouden en verdeelt zich gelijkmatiger over het oppervlak. Dat is niet alleen extra comfortabel, maar het vermindert ook de kans op krimpen en uitzetten van het hout.

6.    Eenvoudig in onderhoud

Fineerparket onderhouden vergt weinig moeite. Regelmatig stofzuigen of vegen en af en toe dweilen volstaat om je vloer in topconditie te houden. Let wel op dat je geen kletsnatte doek gebruikt, want dat kan het houtfineer beschadigen.

Lees ook: Parket reinigen: 5 tips van onze experten