Uw visgraatparket nieuw leven inblazen? Een vergeelde plankenvloer lichter maken? Kies voor parketrenovatie en maak van uw houten vloer (opnieuw) een blikvanger! Een houten vloer renoveren levert niets dan voordelen op.

1. Alles stofvrij maken

Voor we uw parketvloer renoveren, maken we alle losliggende delen goed vast, zodat er een mooi egale onderlaag tevoorschijn komt. Vuil- en stofdeeltjes verdwijnen vanzelf wanneer we de juiste schuurmachine gebruiken om uw houten vloer op gepaste wijze voor te bereiden op de renovatie.

2. Houten vloer opschuren

Een houten vloer krijgt het vaak hard te verduren. Logisch, want een vloer wordt dagelijks door heel wat mensen belopen, en voetstappen laten nu eenmaal sporen na. Al dat geloop richt niet zelden schade aan. Is een houten vloer er bijzonder slecht aan toe, dan wordt hij doorgaans eerst opgeschuurd. Zo gaat de oude toplaag eraf en kan de houten vloer opnieuw mooi afgewerkt worden.

3. Afwerking naar keuze

Hoe u uw houten vloer het beste afwerkt? Er is keuze te over. Kiest u voor olie, vernis of boenwas? In een meer natuurlijke tint of liever glanzend?

  • Olie is een natuurlijke afwerking die veel kleurmogelijkheden biedt. U kunt een met olie bewerkte parketvloer makkelijk plaatselijk bijwerken indien nodig, en u houdt hem mooi door hem om de paar jaren een lichte onderhoudsbeurt te geven.
  • Vernis maakt een parketvloer beter bestand tegen water en vlekken, maar schade en eventuele donkere loopvlakken zijn moeilijk bij te werken wanneer uw parket met vernis is behandeld. Na enkele jaren is een grondige onderhoudsbeurt aangewezen.

4. Houten vloer renoveren

Welke afwerkingslaag u ook kiest voor uw houten vloer, ze zal te allen tijde verwijderd moeten worden vooraleer u uw parketvloer kunt renoveren. Dat verwijderen kan makkelijk, door de bovenste laag eraf te schuren. Gebeurt dat niet, dan treden er mogelijk ongewenste reacties op wanneer het nieuwe afwerkingsproduct in aanraking komt met de oude afwerkingslaag, waardoor de nieuwe laag niet goed in het hout dringt.

Meer weten over parketrenovatie? Vraag raad aan onze specialisten.