Parketrenovatie: wat zijn de mogelijke oplossingen?

Parket staat voor warmte en gezelligheid. Maar na verloop van tijd kan zo’n houten vloer er afgeleefd uitzien en z’n prachtige uitstraling verliezen. Wanneer is parketrenovatie écht nodig en wat zijn de opties? Op deze pagina vind je eerlijk advies over parket renoveren.

Advies op maat nodig?

Contacteer ons

Is jouw parket aan renovatie toe?

Je wil natuurlijk dat je parketvloer er tiptop blijft uitzien, maar een ongelukje is snel gebeurd. Denk maar aan vetvlekken na het koken of wijnvlekken na een feestje. Daarnaast laten ook bureaustoelen, meubels en fietsen al eens sporen na … Dat is natuurlijk niet fijn, maar niet voor elke beschadiging moet je je parket laten renoveren. Want geef toe: sommige imperfecties geven je vloer ook een authentiek karakter.

Parketrenovatie is niet nodig bij …

 • kleine krassen en deuken: een vloer is gemaakt voor intensief gebruik, dus kleine beschadigingen zoals krasjes zijn bijna onvermijdelijk. Door je vloer goed te boenen of te behandelen met onderhoudsolie, worden ze vaak amper zichtbaar.
 • oppervlakkige vlekken: als je snel reageert, kun je zelfs vetvlekken uit parket verwijderen. Goed poetsen met de juiste schoonmaakmiddelen is de boodschap.
 • enkele losliggende planken: als je parketvloer op twee of drie plaatsen loskomt, kun je dit makkelijk oplossen met een beetje lijm.
 • lichte slijtage: je kunt een nieuwe beschermlaag aanbrengen (zoals olie of vernis), om de slijtage te camoufleren en je vloer weer te laten schitteren.

Parketrenovatie is wel aangeraden bij …

Bij grotere schade aan je houten vloer, is je parket renoveren wél aangeraden.

 • Diepere krassen en putten: lelijke beschadigingen die meteen in het oog springen, kun je eenvoudig laten wegschuren.
 • Verkleuring: ziet je vloer er dof uit of zijn de planken verkleurd door de zon? Ook dan is het mogelijk om de toplaag te verwijderen en een nieuwe beschermlaag aan te brengen.
 • Hardnekkige vlekken: gebruik geen krachtige schoonmaakproducten (zoals een ontvetter) of een schuurspons, want die kunnen het parket verder schenden. Je parket renoveren is dan de beste optie.
 • Losliggende vloer: komen de planken op verschillende plaatsen los, dan moet je het parket laten verwijderen om opnieuw te verlijmen.
 • Kromme parketvloer: een houten vloer die niet helemaal vlak ligt of op bepaalde plekken krom trekt, kun je laten egaliseren. Daarvoor is specifieke expertise nodig.
 • Nieuwe look: als je uitgekeken bent op je parket, is vervanging geen must. Geef je vloer met een grondige opfrisbeurt een nieuwe look-and-feel, die volledig past bij je huidige interieurstijl en smaak.

Welk type vloer heb jij?

Welke herstellingswerken nodig zijn, hangt ook af van het type parketvloer dat bij jou in huis ligt. Eikenhouten planken bestaan uit hardhout dat zeer goed bestand is tegen slijtage, maar moeilijk om te schuren. Een grenen vloer en notelaarparket zijn zachter: schuren gaat vlotter, maar je moet goed opletten dat je niet te veel hout ineens weghaalt en egaal blijft werken. Bij notenhout vormen ook de unieke kleur en textuur voor een extra moeilijkheid. Als je een te dikke toplaag afschuurt, gaat die natuurlijke uitstraling verloren. Parket uit bamboe, ten slotte, is gemaakt van een grassoort die doorgaans dunner is dan traditionele houten vloeren. Een fijne korrelgrootte van het schuurapparaat is cruciaal om fijn te kunnen werken.

Daarnaast maken we ook nog een onderscheid tussen een geoliede en gelakte parket. Bij een vloer die afgewerkt is met olie of hardwax kun je de toplaag laten schuren of ontvetten, bij een geverniste vloer is enkel schuren mogelijk.

Parket renoveren: wat kun je zelf doen?

Er zijn enkele werkjes die je zelf kunt doen voor een vloer in topconditie. Alles begint sowieso bij een goed onderhoud. Ruwe materialen kunnen makkelijk krassen veroorzaken, dus is geregeld stofzuigen (met een parketborstel!) noodzakelijk om zand, steentjes en ander vuil te verwijderen. Dweilen doe je het best met lauw water en een licht vochtige dweil. Gevernist parket kan namelijk water absorberen. Voor geolied parket moet je een natuurlijke, voedende parketzeep toevoegen, omdat puur water de olie wegneemt.

Gebruik bij een geoliede houten vloer ook één tot twee keer per jaar een onderhoudsolie als opfrissing. Om nieuwe lak aan te brengen op gevernist parket, moet je de vloer eerst (laten) schuren.

Zijn er beschadigingen? In eerste instantie kun je vlekken zelf proberen te verwijderen met krantenpapier, een vod of keukenpapier, en met lauw water. Is de vlek te diep ingetrokken, dan is een professionele oplossing nodig. Dat is ook het geval bij diepe krassen, deuken en verkleuringen. Als je niet vertrouwd bent met schuurmachines of de juiste methodes, dan kun je je parket extra (en misschien zelfs onherstelbaar) beschadigen.

Wanneer kiezen voor professionele parketrenovatie?

Zodra je het parket moet schuren, schakel je het best een professional in. Het gaat dan om restauratie bij hardnekkige vlekken, krassen, putten en een verouderde afwerkingslaag. Een expert schiet ook te hulp om je houten vloer te egaliseren of te verwijderen om opnieuw te verlijmen.

Je parket door ons professioneel laten renoveren, heeft tal van voordelen:

 • Expertise: elke vloer is anders. Wij kennen alle technieken en hebben alle materialen in huis om jouw vloer weer op-en-top te laten schitteren.
 • Snel: we kunnen de meeste vloeren op één dag renoveren.
 • Efficiënt: onze machines maken weinig lawaai en onze methodes produceren amper stof.
 • Goedkoper dan vervangen: je parket uitbreken én een nieuwe vloer leggen, is een dure klus.
 • Duurzaam: je bestaande parket renoveren is duurzamer dan nieuwe materialen aan te kopen.

CONTACTEER ONS VOOR ADVIES

Wil jij weten of parketrenovatie noodzakelijk is voor jouw vloer? Wij geven met plezier advies.

Contacteer ons voor meer info. Als het nodig is, maken we snel een afspraak om je parket bij jou thuis te bekijken.

Loading

Parket renoveren: een stappenplan

Elke parketrenovatie start met een kennismaking. Wij luisteren naar je parketproblemen, vragen eventueel extra foto’s en bekijken dan samen met jou of renovatie de meest aangewezen oplossing is. Kun je de beschadigingen zonder grondige herstellingswerken aanpakken, dan zullen we jou daar transparant over inlichten.

Is het wel aangeraden om je parket te renoveren, dan gaan we in vier stappen te werk.

 1. Schuren: we maken het parket stofvrij en verwijderen de beschadigde toplaag tot alle krassen, vlekken, verkleuringen en oneffenheden verdwenen zijn. Wij hebben voor elk plekje de gepaste schuurmachine, want ook kanten en kleine hoeken moeten we afschuren.
 2. Egaal schuren: we gaan steeds fijner schuren, totdat de vloer mooi effen is. Je parket is dan klaar voor de afwerking.
 3. Afwerking kiezen: we brengen enkele kleurstalen aan op de vloer, zodat je een goed beeld krijgt van het mogelijke eindresultaat. Je kunt kiezen uit olie of vernis.
 4. Beschermlaag aanbrengen: tot slot brengen we op de hele vloer de gewenste beschermlaag aan. Zo is je vloer beter bestand tegen vlekken en slijtage.

Wat als parketrenovatie geen redding meer brengt? Ook dan communiceren we open over de oplossingen, zodat jij geen onnodige kosten maakt.

Jouw parket is onze trots. Download ons magazine voor meer info over hoe we te werk gaan.

Straffe realisaties

Heel graag wil ik mijn dank betuigen voor de goeie service, de fijne mensen bij jullie bedrijf in dienst, de nodige zorg voor materialen én voor het schitterende resultaat. Wij zijn blij verrast en heel gelukkig met onze ‘nieuwe’ woonkamer- en badkamervloer.
Anne

In dit achttiende-eeuwse pand kregen parketten die heel dun waren een intensieve reiniging en een nieuwe afwerkingslaag. Andere parketten kregen een schuurbeurt om de mooie uitstraling te herstellen.
Pillows Grand Boutique Hotel Reylof in Gent

Parket werd grondig gereinigd. Zeer netjes en proper afgewerkt. Heel vriendelijk personeel en geluisterd naar de noden van de klant. Wij zijn alvast heel tevreden!
Dorien M.