Wil je jouw parketvloer verwijderen, bijvoorbeeld om hem te vervangen door een nieuwe vloer? Dat kan. Maar hoe je dat het best aanpakt, hangt af van hoe het parket geplaatst is. Lees even mee.

Hoe een zwevende parketvloer verwijderen?

Een zwevende vloer weghalen, is op zich erg eenvoudig. Aangezien zo’n vloer niet verlijmd is, kun je de individuele delen makkelijk losmaken. Dit gaat snel, efficiënt en laat geen sporen na.

Heb je opstaande plinten rond je parketvloer? Dan moet je die eerst wegbreken voor je de vloer kunt verwijderen. Daarvoor gebruik je het best een beitel of een platte schroevendraaier. Ga voorzichtig te werk, zodat de plinten niet in stukken breken of beginnen te splinteren.

Zijn alle plinten weg? Verwijder dan de vloerdelen in de tegengestelde legrichting. Zo kun je de plankjes makkelijk omhoogheffen en wegnemen. Wees niet te bruut, zodat de vloerdelen intact blijven en je ze kunt bewaren om eventueel later te hergebruiken.

Neem tot slot ook de ondervloer weg. Als je tape gebruikt hebt om je ondervloer vast te maken of strak te trekken, verwijder die dan zeer voorzichtig.

Hoe een verlijmde parketvloer verwijderen?

Een verlijmde parketvloer verwijderen vergt veel meer werk dan een zwevend parket weghalen. De beste manier om dit aan te pakken is met een vloerstripmachine. Die kun je eventueel huren. Maar ook zonder zo’n machine is een verlijmd parket verwijderen doenbaar, al zal het je dan heel wat meer tijd kosten.

De eerste plank van je parket kun je het best verwijderen door er een schroef in te draaien, daar een touwtje aan vast te maken en zo de plank los te trekken. Vervolgens kun je met een koevoet of beitel de rest van de planken losmaken.

Zodra je alle planken hebt weggenomen, moet je nog de lijmresten verwijderen. Aangezien voor parket vaak lijm op waterbasis gebruikt wordt, lukt dit meestal goed met lauw water. Is de lijm niet wateroplosbaar? Smeer het oppervlak dan in met een speciale lijmverwijderaar. Na een tijdje wordt de lijm week en kun je die verwijderen met een plamuurmes.

Parket verwijderen: enkele tips

  • Draag altijd werkhandschoenen als je parket verwijdert. Zo vermijd je dat je je handen kwetst aan splinters.
  • Gebruik je een beitel om parketdelen weg te halen? Steek die dan zo ver mogelijk onder het stuk dat je wil verwijderen en geef hem één snelle tik.
  • Vergeet je veiligheidsbril niet als je gaat beitelen.
  • Is de vloer erg stoffig? Draag dan zeker ook een stofmasker.

Al gedacht aan parketrenovatie?

Als je parket er niet meer mooi uitziet, is het meestal niet nodig om je oude parketvloer te verwijderen en te vervangen door een volledig nieuwe vloer. Je kunt ook je parket renoveren. Niet alleen ziet je parket er na zo’n renovatie helemaal als nieuw uit, het is ook heel wat goedkoper dan je vloer vervangen.

Geïnteresseerd in zo’n parketrenovatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een gratis offerte.