Massief parket kun je niet alleen verlijmen, maar ook zwevend leggen. Hoe gaat deze plaatsingsmethode precies in zijn werk en waarom zou je ervoor kiezen? Je ontdekt het in dit artikel.

 

Parket zwevend leggen: wat betekent het?

Een zwevende parketvloer komt ‘los’ op de ondergrond te liggen. Dat betekent dat er geen lijm of spijkers gebruikt worden om het parket vast te maken.

Wel is er normaal gezien een ondervloer waar het parket op komt. Die zorgt ervoor dat het parket mooi effen ligt en dat het geluid beperkt blijft als je erover loopt.

De voordelen van een zwevende vloer

Een zwevende parketvloer is in de regel iets goedkoper dan een verlijmde of vastgespijkerde vloer. Het leggen zelf gaat ook sneller en bovendien kun je de vloer, indien nodig, makkelijker weer verwijderen.

Door gebruik te maken van speciale ondervloeren, kun je het geluid ten slotte beter dempen dan bij een verlijmde vloer.

 

De nadelen van een zwevende vloer

Een zwevende vloer is over het algemeen minder stabiel dan een verlijmde vloer. De vloer kan dan ook hier en daar enkele millimeters op en neer veren als je erover loopt, zelfs al ligt er een goede ondervloer. Zeker bij oude huizen met verschillende vloerdelen kan dit gebeuren.

Door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid doorheen het jaar, kan de vloer uitzetten en terug inkrimpen. Daardoor kan het zijn dat de parketvloer (tijdelijk) niet overal de ondervloer raakt. Als gevolg daarvan kan de vloer nog onstabieler worden en ‘los’ aanvoelen.

Tip: hoe zwaarder de parketvloer, hoe minder deze problemen zich zullen voordoen. Met een massief parket van een zekere dikte, zit je dus normaal wel goed.

 

3 manieren om parket zwevend te leggen

De verschillende planken van een zwevende vloer kun je op drie verschillende manieren met elkaar verbinden:

  • Met nadenlijm: niet de onderkant, maar de tand en groef van elke plank worden met lijm ingestreken. Zo wordt de parketvloer één grote zwevende plaat. Dankzij de lijm vermijd je naden in je vloer.
  • Met een klikverbinding: de verschillende vloerdelen klikken in elkaar, zodat het niet nodig is om lijm te gebruiken.
  • Met spanveren (plintveren): veren langs de muren, onder de plinten, spannen de planken van de parketvloer tegen elkaar, zodat ze niet kunnen verschuiven.

 

Massief parket zwevend leggen: een stappenplan

Massief parket kun je in principe zelf leggen. Het plaatsen verloopt grosso modo in vier stappen:

  1. Plaats de ondervloer. Het is het makkelijkst om te werken met een geluiddempende en vochtwerende folie.
  2. Als de ondervloer droog is, worden de planken in wildverband gelegd. Voor de stabiliteit is het belangrijk dat je geen terugkerend patroon creëert.
  3. Koos je voor de legwijze met spanveren? Zet hiermee dan de vloer vast.
  4. Plaats eventueel een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid tussen de 45 en 60% te houden en zo krimpen tegen te gaan.

Heb je vragen over zwevend parket? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.