Zoals de naam aangeeft, bestaat meerlagig parket uit verschillende laagjes. Maar wat zijn de voor- en nadelen van dit type parket? En hoe onderhoud je het, zodat het lang mooi blijft? We zetten het een en ander op een rijtje.
Wat is meerlagig parket precies?
Meerlagig (of meerlaags) parket wordt ook wel halfmassief parket, semimassief parket, samengesteld parket of gelamelleerd parket genoemd. Het is opgebouwd uit verschillende lagen hout die dwars op elkaar geplaatst zijn en onder druk werden verlijmd.
Meerlagig parket is speciaal ontworpen om beter bestand te zijn tegen veranderende temperaturen en luchtvochtigheid. Massieve parketvloeren kunnen onder invloed van het wisselende binnenklimaat namelijk krimpen en weer uitzetten, waardoor ze na verloop van tijd schotelen (vervormen). Door zijn opbouw heeft meerlagig parket daar minder last van.
Specificaties
Meerlagig parket bestaat uit:
- een massieve toplaag van minstens 2 millimeter dik uit edelhout (eik, tropisch hout, bamboe, …)
- een tussenlaag, bijvoorbeeld uit dennenhout, berkenmultiplex, MDF of HDF
- een onderlaag, meestal uit naaldhout of multiplex
Meerlagig parket kan zowel onafgewerkt geleverd worden als kant-en-klaar (voorzien van een laag olie of vernis). Het is verkrijgbaar in verschillende dikte en breedtes. Voor de toplaag heb je de keuze uit tal van houtsoorten, waardoor dit type parket past in elk interieur, van rustiek tot strak.
Toepassingen
Meerlagig parket is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie. Vaak kun je het boven op de bestaande vloer leggen. Omdat meerlagig parket verkrijgbaar is in verschillende diktes, kun je het perfect afstemmen op de totale vloerhoogte en/of de hoogte van de chape.
In principe kun je meerlagig parket zowat overal in huis leggen, zelfs in de keuken en de badkamer. Ook kun je het wegens zijn opbouw beter combineren met vloerverwarming dan massief parket.
Prijs
Meerlagig parket is verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën, maar is niet per definitie goedkoper dan massief parket. Alles hangt af van de soort edelhout in de toplaag, de opbouw van het parket en de afwerking.
Voordelen
Er zijn tal van redenen om te kiezen voor meerlagig of halfmassief parket:
- Er is zeer veel keuze qua uitstraling en afwerking.
- Het is bijzonder stabiel. Zelfs wanneer de vloer zwevend gelegd werd, gaat hij niet krimpen of uitzetten onder invloed van wisselingen in temperatuur of luchtvochtigheid.
- Je kunt het in de regel makkelijk zelf plaatsen.
- Het is gemaakt met respect voor de natuur: de toplaag is van edelhout, maar de stabiliserende verstevigingslagen bestaan uit houtsoorten die sneller aangroeien.
- …
Nadelen
Bij meerlagig parket moet je goed op de kwaliteit van de hele plank letten. Daarom vermijd je het best de goedkoopste soorten. Een te dunne toplaag, weinig kwalitatieve onderlagen en/of slechte lijmverbindingen doen de planken namelijk sneller scheuren.
In de regel zal halfmassief parket minder lang meegaan dan massief parket .
Meerlagig parket plaatsen
Door de stabiele samenstelling kun je meerlagig parket zowel zwevend als verlijmd plaatsen. Vaak zijn de planken voorzien van een tand- en groefsysteem of kliksysteem dat de plaatsing makkelijk maakt. Voor je de planken gaat leggen, laat je ze het best twee weken acclimatiseren in de ruimte.
Lees ook: Onze tips om zelf parket te leggen
Meerlagig parket onderhouden
Zoals bij elk type parket is de manier waarop je meerlagig parket moet onderhouden afhankelijk van de afwerking (olie, vernis of boenwas).
Lees onze onderhoudstips voor parket.
Is je meerlagig parket dof geworden of beschadigd? Dan kun je het, net als massief parket, laten renoveren, waarna het er weer als nieuw uitziet. Let wel: terwijl je massief parket op deze manier twee tot vier keer kunt laten opfrissen, kun je dat bij meerlagig parket maar één of twee keer, afhankelijk van de dikte van de toplaag. Geïnteresseerd in deze service? Neem gerust contact met ons op voor meer informati