Wil je het parket uit je woonkamer naadloos doortrekken in je keuken? Of wil je gewoon koken in een gezellig interieur? Begrijpelijk, parket is een prachtig materiaal dat elke ruimte meteen de juiste uitstraling geeft. Alleen is de vraag of parket in je keuken leggen wel zo’n goed idee is. Je ontdekt het hier.

Kun je parket in je keuken leggen?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: parket in de keuken kan wel degelijk! Je hoeft je dromen van een prachtige keuken mét houten vloer dus niet op te bergen. Al moet je wel het juiste hout kiezen, want niet elk soort parket is geschikt voor in de keuken. Eik, walnoot en beuk zijn de beste opties, omdat ze goed bestand zijn tegen schimmels. De keuken is een vochtige ruimte, onder meer door de waterdamp die vrijkomt bij het koken en afwassen. Bovendien zijn eik, walnoot en beuk ideaal voor intensief gebruik. Tot slot hebben deze houtsoorten ook veel nerven die schade of oneffenheden verdoezelen.

Kies je voor een parketvloer in de keuken, dan moet je wel extra letten op de luchtvochtigheid. Verlucht regelmatig je keuken, zodat de relatieve luchtvochtigheid tussen 50 en 60 procent blijft en de planken niet uitzetten.

Ga voor een combinatie van parket en natuursteen

Weet je van jezelf dat je best onhandig bent? Dan kun je eventueel kiezen voor een combinatie van parket met bijvoorbeeld natuursteen. Daarbij leg je aan het kook- en afwasgedeelte – waar je vaak met water en eten in de weer bent – tegels, zodat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken over vlekken op je parket.

Of wat denk je van een keramisch parket in de keuken? Dat zijn tegels die eruitzien als hout, maar die minder onderhoud vragen dan parket. Je vloer is zo prima bestand tegen water en vuil.

Hoe een houten vloer in de keuken leggen?

Parket in de keuken kun je op verschillende manieren laten plaatsen.

  • Parket zwevend leggen: het parket komt op een ondervloer, maar wordt er niet aan vastgemaakt. Bij eventuele waterschade kun je relatief makkelijk enkele planken losmaken.
  • Parket lijmen: je bevestigt de houten planken met lijm op de ondergrond, zodat de vloer stabiel ligt. Gebruik hiervoor waterbestendige lijm.

We raden af om je keukenkasten op de parketvloer te plaatsen. Het is beter om eerst de keuken te plaatsen en dan de houten planken er goed tegenaan te laten sluiten. Dat is makkelijker om te demonteren in geval van (water)schade. Daarnaast kan hout wat uitzetten of krimpen. Ligt het parket onder je kasten, dan kunnen die dus ook wat gaan bewegen.

Hoe parket in de keuken onderhouden?

Een keukenvloer moet veel verdragen. Daarom is het belangrijk om een houten vloer in de keuken goed te beschermen. Breng bijvoorbeeld een beschermlaag aan met olie, vernis of wax.

  • Olie dringt diep in de vloer en brengt de natuurlijke structuur en kleurschakeringen in je parket weer naar boven. Je vloer kan zo ook goed tegen vloeistoffen. Om het hout blijvend te beschermen, gebruik je het best elk jaar een onderhoudsolie. Is er wat schade op één plek? Dan kun je makkelijk een klein stuk parket opnieuw oliën.
  • Vernis of lak legt een beschermlaag op het hout, waardoor het soms zijn natuurlijke uitstraling verliest. Maar je parket is dankzij de beschermlaag wel beter bestand tegen slijtage, vocht, vlekken en krassen. We vermelden er wel bij dat je ineens de hele vloer moet lakken als je een nieuwe laag wil aanbrengen.
  • Wax of boenwas is een combinatie van olie en vernis. Het vormt een goede beschermlaag, maar geboend parket vraagt wel meer onderhoud om de vloer mooi te laten blinken.

En hoe zit het met het dagelijkse onderhoud? Lees onze tips om je parket schoon te maken. Regelmatig stofzuigen en droog schoonmaken is een must om je parket lang mooi the houden.

Wat bij schade?

Is je parket, ondanks de beschermlaag, toch beschadigd geraakt? Geen nood: parketrenovatie brengt raad. Na een intensieve schuur- en beschermbeurt is je vloer dan weer als nieuw. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Zowel voor de afwerking als voor de renovatie van je parketvloer kun je bij ons terecht. Aarzel dus niet om contact op te nemen.