U weet ondertussen wellicht al dat u van een goed onderhouden parket levenslang kunt genieten. Uw houten vloer regelmatig schoonmaken en (laten) behandelen is dan ook een must. Maar  omgevingsfactoren oefenen eveneens hun invloed uit. Daarom wordt er weleens gezegd dat een luchtbevochtiger – zeker in de winter – een goed idee is voor wie parket in huis heeft. Maar klopt dat wel? U ontdekt het antwoord hieronder.

Gevolgen van een te lage luchtvochtigheid

Parket zet uit of krimpt naargelang de hoeveelheid vocht in de lucht. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, geeft uw parket vocht af aan de lucht en krimpt het. De precieze gevolgen hangen af van de houtsoort, de legwijze en het type parket – zo moet massief parket veel harder ‘werken’ dan lamelparket – maar al bij al veroorzaakt te droge lucht scheuren en barsten in houten vloeren.

Opgelet voor drogere lucht tijdens de wintermaanden

Omdat koude lucht minder vocht bevat dan warme lucht, ligt de luchtvochtigheid lager in de winter. Die kan dan zelfs afnemen tot 25 of 30 procent. Als u bedenkt dat de ideale luchtvochtigheid voor houten vloeren tussen 45 en 60 procent ligt, is het geen overbodige luxe om die nauwlettend in het oog te houden. Met een vochtmeter of hygrometer, bijvoorbeeld. Zo kunt u tijdig ingrijpen en voorkomt u dat uw parket beschadigd raakt.

Een luchtbevochtiger als oplossing?

Als u merkt dat de lucht in huis te droog is, kunt u in principe gebruik maken van een luchtbevochtiger. Er zijn in elk geval talloze soorten op de markt. Schaf dus niet zomaar het eerste het beste exemplaar aan, maar kies er een dat de lucht continu kan bevochtigen. Te grote schommelingen in luchtvochtigheid zijn immers nog nefaster dan een suboptimale hoeveelheid vocht. Let er ook goed op dat de lucht niet té vochtig wordt, want dat kan op zijn beurt schimmels en houtrot veroorzaken.

Elk huis is anders

Het ene huis is het andere niet. De luchtvochtigheid hangt namelijk ook af van de constructie en de isolatiegraad. Om het hele jaar door een optimaal binnenklimaat voor uw parket te creëren, is vooral uw ventilatie van belang.

Heeft u nog vragen over de beste omgevingsfactoren voor uw parket? Neem contact op met een van onze specialisten!