Lamelparket heeft de looks van massief parket, maar er gaan totaal andere eigenschappen en voordelen mee gepaard. Maak hieronder kennis met deze slimme uitvinding!

Wat is lamelparket?

Lamelparket is meerlagig parket, dat is samengesteld uit één hardhouten toplaag en verschillende onderlagen uit multiplex of andere massieve houtsoorten zoals epicea.

Lamelparket versus massief parket

Terwijl massief parket in z’n geheel uit massief houten planken bestaat, is dat bij lamelparket enkel de bovenste laag. Die is meestal zo’n 3 tot 6 millimeter dik. De rest van de dikte van het parket is een samenstelling van gekleefde onderlagen, die samen zo’n 10 tot 16 millimeter dik zijn.

Wat is het verschil tussen lamelparket en laminaat?

Lamelparket, ook wel bekend als samengesteld parket, bestaat uit verschillende lagen hout. De toplaag is van massief hardhout, zoals eik, en is verlijmd op een onderlaag van multiplex of HDF (High-Density Fiberboard). De lagen worden in een kruislings patroon op elkaar gelijmd, wat lamelparket stevig en duurzaam maakt. Lamelparket kan worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, vergelijkbaar met massief houten vloeren, en heeft een warme, natuurlijke uitstraling.

Laminaat daarentegen is een vloertype dat bestaat uit een samengeperste vezelplaatkern, bedekt met een fotoprint van hout. Deze fotoprint wordt beschermd door een transparante bovenlaag, meestal gemaakt van melaminehars. In tegenstelling tot lamelparket kan je laminaat niet schuren of opnieuw afwerken. Het is minder duurzaam dan lamelparket en heeft een minder natuurlijke en koudere uitstraling.

Welke ondervloeren kunnen onder lamelparket?

Lamelparket heeft een geschikte ondervloer nodig voor geluidsisolatie, vochtbescherming, thermische isolatie en eventueel ook het egaliseren van oneffenheden. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Dampwerende folie: ook wel bekend als vochtbarrière of vochtscherm, om te voorkomen dat vocht uit de ondergrond in het lamelparket doordringt. Dit is vooral belangrijk bij lamelparket op betonnen vloeren.
  • Geluiddempende ondervloer om het geluid te verminderen dat wordt overgedragen naar de onderliggende ruimtes. Dit kan vooral nuttig zijn bij installaties in appartementen of bovenverdiepingen. Geluiddempende ondervloeren kunnen gemaakt zijn van kurk, rubber, schuim of een combinatie van materialen.
  • Egalisaterende ondervloeren kunnen bestaan uit verschillende materialen, zoals vezelplaten, HDF-platen of speciale zelfnivellerende mengsels.
  • Als je lamelparket installeert bovenop een koude ondergrond, zoals een betonnen vloer, kan het gebruik van een warmte-isolerende ondervloer helpen om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren.

Kan lamelparket met vloerverwarming?

Het verlijmen van de verschillende lagen heeft als gevolg dat lamelparket minder uitzet en inkrimpt dan massief parket. Daardoor is lamelparket bijzonder geschikt om te combineren met vloerverwarming. Het laat de warmte zelfs beter door dan massief parket. Wel moet je zeker:

  • het lamelparket laten acclimatiseren voordat je het plaatst. Zo past het hout zich aan aan de temperatuur en vochtigheidsgraad van de ruimte.
  • voldoende ondervloerisolatie voorzien: de isolatie kan helpen om de warmte naar boven te richten en voorkomt dat deze in de ondervloer wordt afgevoerd.
  • Het lamelparket correct installeren: de richtlijnen variëren afhankelijk van het type lamelparket en de instructies van de fabrikant. In sommige gevallen wordt zwevende installatie aanbevolen, terwijl in andere gevallen verlijming op de ondervloer nodig kan zijn.

Andere voordelen van lamelparket

  • Omdat lamelparket maar voor een klein deel uit massief hout bestaat, is het budgetvriendelijker en beter voor het milieu dan massief parket.
  • Lamelparket is eenvoudiger om zwevendte (laten) leggen dan massief parket en kan rechtstreeks op de ondergrond worden gekleefd. Dat komt vaak een stuk goedkoper uit.

Tegelijkertijd heeft lamelparket deels dezelfde voordelen als massief parket:

  • Het heeft dezelfde natuurlijke, warme uitstraling.
  • Er zijn verschillende afwerkingen
  • Je kan lamelparket laten renoveren.
  • Onze specialisten halen per schuurgang slechts 0,4 millimeter van de toplaag, wat bij een voldoende dikke toplaag voor een gelijkaardige levensduur als die van massief parket zorgt!

Hoe maak je lamelparket schoon?

  • Stofzuig of veeg regelmatig met een zachte borstel.
  • Gebruik een vochtige doek (geen natte) om vuil en vlekken te verwijderen
  • Gebruik een mild reinigingsmiddel voor hardnekkige vlekken, dat speciaal is ontwikkeld voor houten vloeren. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste verdunning en toepassing. Breng het reinigingsmiddel aan op een zachte doek en veeg de vloer schoon. Zorg ervoor dat er geen overtollig water op het lamelparket achterblijft.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel en ook geen schurende reinigingsmiddelen of stoomreiniger, omdat die de afwerking van het lamelparket kunnen beschadigen.

Meer dan je met het oog kunt zien

De talrijke voordelen van lamelparket gaan echter alleen op wanneer het geheel van voldoende hoge kwaliteit is. Dat is ook logisch: het overgrote deel van lamelparket bestaat uit lijm en multiplex of andere houtsoorten. Zijn dat geen goede materialen, dan loop je het risico dat lagen loslaten of dat de toplaag scheurt. Je doet er dus goed aan om voldoende aandacht te besteden aan heel het parket. Kies voor de juiste materialen tegen de juiste prijs.