Lamelparket is samengesteld parket dat bestaat uit één hardhouten toplaag en verschillende onderlagen uit multiplex of andere massieve houtsoorten zoals epicea. Het heeft daardoor de looks van een massief houten parket, maar er gaan totaal andere eigenschappen en voordelen mee gepaard. Maak hieronder kennis met deze slimme uitvinding!

Lamelparket versus massief parket

Terwijl massief parket in z’n geheel uit massief houten planken bestaat, is dat bij lamelparket enkel de bovenste laag. Die is meestal zo’n 3 tot 6 millimeter dik. De rest van het parket bestaat uit gekleefde onderlagen, die samen zo’n 10 tot 16 millimeter dik zijn. Het verlijmen van de verschillende lagen heeft als gevolg dat lamelparket minder uitzet en inkrimpt dan massief parket. Daardoor is lamelparket bijzonder geschikt om te combineren met vloerverwarming. Niet alleen wordt de warmte beter doorgegeven, lamelparket kan ook beter tegen temperatuurverschillen dan massief parket. Maar dat is lang niet het enige voordeel!

Andere voordelen van lamelparket

Omdat lamelparket maar voor een klein deel uit massief hout bestaat, is het aanzienlijk budget- en milieuvriendelijker om hier voor kwalitatief hout te kiezen dan bij traditioneel parket. Bovendien is het eenvoudiger om lamelparket zwevend te (laten) leggen en kan het rechtstreeks op de ondergrond gekleefd worden. Dat komt vaak een stuk goedkoper uit.

Tegelijkertijd heeft lamelparket nogal wat van de voordelen van massief parket: het heeft dezelfde natuurlijke, warme uitstraling, kan op verschillende manieren afgewerkt worden en het is perfect mogelijk om het te renoveren. Wij halen per schuurgang slechts 0,4 millimeter van de toplaag, wat bij een voldoende dikke toplaag voor een gelijkaardige levensduur als die van massief parket zorgt!

Meer dan je met het oog kunt zien

De talrijke voordelen van lamelparket gaan echter alleen op wanneer het geheel van voldoende hoge kwaliteit is. Dat is ook logisch: het overgrote deel van lamelparket bestaat uit lijm en multiplex of andere houtsoorten. Zijn dat geen goede materialen, dan loopt u het risico dat lagen loslaten of dat de toplaag scheurt. U doet er dus goed aan om voldoende aandacht te besteden aan heel het parket. Kies voor de juiste materialen tegen de juiste prijs.