Benieuwd naar het verloop van een professionele parketrenovatie? Wij leggen je in dit artikel de verschillende stappen uit. In 5 etappes naar een parketvloer die er als nieuw uitziet!

1.      Inschatting van de situatie

Een expert in parketrenovatie zal altijd eerst langskomen om de huidige situatie in te schatten. In welke staat verkeert de parketvloer op dit ogenblik? Afhankelijk van de graad van slijtage zijn namelijk andere renovatie-ingrepen nodig. Op basis van die inschatting kan de expert vervolgens een kostenefficiënte offerte op maat maken.

2.      Klaar? Schuren maar!

De eerste stap van een parketrenovatie bestaat uit schuren, schuren en nog eens schuren. Eerst grof, daarna fijner. Goed schuren helpt om de poriën van het hout te verdichten en het zo minder poreus te maken.

3.      Voegen aanpakken

Daarna is het tijd om de voegen tussen de houten planken aan te pakken. Dat kan met een krabber, maar het nadeel van die werkwijze is dat het geen perfect recht resultaat geeft. Dat mooie, rechte resultaat krijg je wél wanneer je de voegen doorfreest.

4.      Zijkanten manueel schuren

De zijkanten langs de plinten worden geschuurd met de handmachine. Een goede specialist doet dat zonder de plinten te raken. Op die manier is een mooi eindresultaat gegarandeerd. Moeilijk bereikbare hoekjes en kantjes (bijvoorbeeld achter de verwarming) worden manueel bijgewerkt.

Bang dat je hele huis onder het stof zit na zo’n parketrenovatie? Niet nodig, wij beschikken over hoogstaande apparatuur voor een optimale stofafzuiging.

5.      Afwerking

Rest ons nog om de parketvloer af te werken met een vernis- of olielaag die past bij de houtsoort. Olie laten we doorgaans machinaal inwerken voor een maximale verzadiging van het hout. Vernis kan indien nodig in verschillende lagen worden aangebracht, mét tussendoor nog extra schuurmomenten zodat je parketvloer na behandeling heerlijk zacht aanvoelt.