Vloerverwarming is bijzonder populair. Logisch, want het is duurzamer dan klassieke radiatoren, erg comfortabel en je spaart er ruimte mee uit. Wil jij parket en vloerverwarming combineren? Dan moet je je aan enkele vuistregels houden.

Is parket goed voor vloerverwarming?

Ja, in de meeste gevallen kun je zonder problemen parket op vloerverwarming leggen. Het is wel belangrijk dat je het juiste type hout kiest, het parket zorgvuldig plaatst en ook goed onderhoudt – om bijvoorbeeld kromtrekken tegen te gaan. Gelukkig hebben wij alle tips in huis.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Wat is de beste vloer voor vloerverwarming? Tegels worden dan wel vaak gekozen, maar parket maakt het extra gezellig. Je houten vloer moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Kies bijvoorbeeld voor een stabiele houtsoort, die niet te sterk reageert op schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid. Zo voorkom je dat het hout uitzet en krimpt.

  • Geschikte houtsoorten bij vloerverwarming: eik, teak, wenge, padoek, afzelia, merbau en kambala.
  • Te vermijden houtsoorten bij vloerverwarming: es, beuk, kers en notelaar.

Meerlagig lamelparket is een goeie oplossing. De bovenste laag bestaat uit massief hout (3 tot 6 millimeter), maar de rest van zo’n meerlagig parket is opgebouwd uit gekleefde onderlagen. Die zorgen ervoor dat lamelparket minder krimpt en uitzet dan massief parket. Bovendien geeft het de warmte beter door.

Waarom geen massief parket bij vloerverwarming?

Massief parket bestaat uit één stuk hout. Dat hout is een natuurlijk, levend product dat reageert op temperatuurschommelingen en veranderingen in luchtvochtigheid. Je houten vloer kan dan kromtrekken, barsten of vervormen. Dan is lamelparket (meerlagig parket) beter geschikt voor vloerverwarming, omdat de verschillende lagen de warmte beter geleiden.

Hoe dik mag parket bij vloerverwarming zijn?

Parket in combinatie met vloerverwarming moet zeker dun genoeg zijn om de warmte voldoende door te laten. Onze experten bevelen parket met een dikte van maximaal 15 millimeter aan.

Keramisch parket en vloerverwarming combineren? Jazeker

Hou jij van het comfort van tegels en de look van een houten vloer? Dan is keramisch parket iets voor jou. Zulke tegels zien eruit als parket, maar zijn wel degelijk van steen gemaakt. Ze geven de warmte goed door en zijn niet gevoelig voor vocht.

Hoe parket leggen op vloerverwarming?

Een houten vloer op vloerverwarming plaatsen verloopt in vier stappen:

  1. De dragende isolatieplaten worden op de vlakke constructievloer gelegd.
  2. In de isolatieplaten komen goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal om de verwarmingsbuizen in te leggen.
  3. Daarop komt een afdekplaat in hetzelfde metaal als de goten.
  4. Op deze constructie wordt het parket geplaatst.

Parket en vloerverwarming plaatsen: enkele aandachtspunten

  • Als je parket en vloerverwarming combineert, kies je het best een droog verwarmingssysteem.Dat is vloerverwarming waarbij de verwarmingsbuizen, in tegenstelling tot bij een nat systeem, niet rechtstreeks in de chape gelegd worden. Ze worden in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst. Die constructie levert je een veel beter rendement op.
  • Laat het parket enkele dagen rusten voor je het plaatst. Leg de planken daarvoor uitgespreid in de kamer en vermijd temperaturen lager dan 10 °C en hoger dan 20 °C.
  • Kijk goed na of je de parketlijm geschikt is voor vloerverwarming.
  • Schakel de vloerverwarming altijd uit als je de houten vloer legt.
  • Bij de plaatsing van parket op vloerverwarming, hou je de warmtegeleidingsweerstand(rc-waarde) het best zo laag mogelijk. De maximale rc-waarde bedraagt 17 m² K/W. Ga je daarover, dan kan het systeem zijn warmte niet optimaal afgeven. Vraag dit zeker na bij de leverancier.
  • Leg geen tapijt op je parket, want dat kan de vloerverwarming de warmte minder goed afgeven.

Belangrijk: een goeie luchtvochtigheidsgraad

Let er ook op dat de luchtvochtigheidsgraad in huis tussen 45 en 65% blijft. Is de lucht te vochtig, dan kan het parket vocht opnemen, waardoor de planken uitzetten. Bij een te lage luchtvochtigheid zal het parket uitdrogen – en de vloerverwarming versnelt dat proces.

Advies op maat

Heb je nog vragen over de combinatie van vloerverwarming en parket? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.