Vloerverwarming wordt almaar populairder. Logisch, want het is duurzaam, erg comfortabel en je spaart er ruimte mee uit. Parket en vloerverwarming laten zich prima combineren, tenminste als je je aan enkele vuistregels houdt. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Parket op vloerverwarming: 3 voorwaarden

  • Als je vloerverwarming wil, is het cruciaal dat je kiest voor parket in een stabiele houtsoort, die niet te sterk reageert op temperatuurschommelingen. Geschikte houten vloeren zijn onder meer: eik, teak, wenge, padoek, afzelia, merbau, … Soorten die niet geschikt zijn voor vloerverwarming: es, beuk, kers, notelaar, …
  • Ook kies je het best voor lamelparket, waarvan enkel de bovenste laagvan 3 tot 6 millimeter uit massief hout bestaat. De rest van dit meerlagig parket is opgebouwd uit gekleefde onderlagen. Die zorgen ervoor dat lamelparket minder krimpt en uitzet dan massief parket. Bovendien geeft het de warmte beter door. Dat maakt lamelparket ideaal voor vloerverwarming.
  • Ten slotte laat je, in combinatie met parket, het best een droog verwarmingssysteem Dat is vloerverwarming waarbij de verwarmingsbuizen, in tegenstelling tot bij een nat systeem, niet rechtstreeks in de chape gelegd worden. Ze worden in voorgevormde isolatieplatenvan piepschuim of polystyreen geplaatst. In combinatie met een houten vloer laat dit type vloerverwarming een veel beter rendement toe dan een nat verwarmingssysteem.

Hoe dik mag parket bij vloerverwarming zijn?

Parket in combinatie met vloerverwarming moet zeker dun genoeg zijn om de warmte voldoende door te laten. Onze experten bevelen parket met een dikte van maximaal 15 millimeter aan.

Waarom is massief parket minder geschikt?

Massief parket is minder geschikt voor vloerverwarming dan lamelparket, omdat het gevoeliger is voor temperatuurschommelingen en veranderingen in luchtvochtigheid. Lamelparket is veel minder geneigd om te krimpen of krom te trekken, omdat het bestaat uit meerdere lagen.

De plaatsing

Parket op vloerverwarming plaatsen verloopt in vier stappen:

  1. Op de vlakke constructievloer worden de dragende isolatieplaten gelegd.
  2. In de isolatieplaten komen goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal waarin de verwarmingsbuizen gelegd worden.
  3. Daar bovenop komt een afdekplaat in hetzelfde metaal als de goten.
  4. Op deze constructie wordt het parket geplaatst.

Enkele aandachtspunten

  • Laat het parket enkele dagen rusten voor je het legt. Leg de plankdelen daarvoor uitgespreid in de kamer en vermijd temperaturen lager dan 10 °C en hoger dan 20 °C.
  • Gebruik bij de verlijming van het parket een lijm die geschikt is voor vloerverwarming.
  • Schakel de vloerverwarming altijd uit tijdens het leggen van het parket.

Parket en vloerverwarming: let op de thermische waarde

Bij de plaatsing van parket op vloerverwarming, houd je de warmtegeleidingsweerstand (rc-waarde) het best zo laag mogelijk. De maximale rc-waarde bedraagt 0.17 m² K/W. Ga je daarover, dan kan het systeem zijn warmte niet optimaal afgeven.

Heb je nog vragen over de combinatie van vloerverwarming en parket? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.