Vloerverwarming wordt almaar populairder. Logisch, want het is duurzaam, erg comfortabel en je spaart er ruimte mee uit. Dit verwarmingssysteem laat zich prima combineren met parket, tenminste als je je aan enkele vuistregels houdt. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Parket op vloerverwarming: 3 voorwaarden

Als je vloerverwarming wil, is het cruciaal dat je kiest voor parket in een stabiele houtsoort, die niet te sterk reageert op temperatuurschommelingen.

  • Geschikte parketsoorten zijn onder meer: eik, teak, wenge, padoek, afzelia, merbau, …
  • Soorten die niet geschikt zijn voor vloerverwarming: es, beuk, kers, notelaar, …

Ook kies je het best voor lamelparket, waarvan enkel de bovenste laag van 3 tot 6 millimeter uit massief hout bestaat. De rest van het parket is opgebouwd uit gekleefde onderlagen. Die zorgen ervoor dat lamelparket minder krimpt en uitzet dan massief parket. Bovendien geeft het de warmte beter door.

Ten slotte laat je, in combinatie met parket, het best een droog verwarmingssysteem installeren. Dat is een systeem waarbij de verwarmingsbuizen, in tegenstelling tot bij een nat systeem, niet rechtstreeks in de chape gelegd worden. Ze worden in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst. In combinatie met parket laat dit een veel beter rendement toe dan een nat verwarmingssysteem.

De plaatsing

Parket op vloerverwarming plaatsen verloopt in vier stappen:

  1. Op de vlakke constructievloer worden de dragende isolatieplaten gelegd.
  2. In de isolatieplaten komen goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal waarin de verwarmingsbuizen gelegd worden.
  3. Daar bovenop komt een afdekplaat in hetzelfde metaal als de goten.
  4. Op deze constructie wordt het parket geplaatst.

Enkele aandachtspunten

  • Laat het parket enkele dagen rusten voor je het legt. Leg de plankdelen daarvoor uitgespreid in de kamer en vermijd temperaturen lager dan 10 °C en hoger dan 20 °C.
  • Gebruik bij de verlijming van het parket een lijm die geschikt is voor vloerverwarming.
  • Schakel de vloerverwarming altijd uit tijdens het leggen van het parket.

Let op de thermische waarde

Bij de plaatsing van parket op vloerverwarming, houd je de warmtegeleidingsweerstand (rc-waarde) het best zo laag mogelijk. De maximale rc-waarde bedraagt 0.17 m² K/W. Ga je daarover, dan kan het systeem zijn warmte niet optimaal afgeven.

Heb je nog vragen over de combinatie van vloerverwarming en parket? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.