Als je een woning renoveert, wil je natuurlijk het liefst alles helemaal naar jouw hand zetten, ook de vloer. Heel wat mensen zijn bijvoorbeeld fan van een fraaie parketvloer. Maar wat als er al tegels liggen, die bovendien beschadigd zijn of een oubollig motief hebben? Geen nood, want het is perfect mogelijk om tegels te vervangen door parket. We leggen je graag uit hoe je dat het best aanpakt.

 

Tegels vervangen of parket op tegels plaatsen?

In de meeste gevallen is het helemaal niet nodig om de oorspronkelijke tegelvloer uit te breken. Je kunt het parket namelijk boven op de tegels plaatsen. Zo spaar je niet alleen heel wat (zwaar) werk uit, je vermijdt ook dat je de onderliggende betonlaag beschadigt of dat je leidingen raakt die in de vloer liggen.

 

Welk soort parket?

Als je het correct aanpakt, kun je elk type parket op een tegelvloer plaatsen. Ook de combinatie met vloerverwarming is in principe geen probleem, al kies je in dat geval het best voor lamelparket of voor een stabiele houtsoort zoals beuk of es. De dikte van het parket houd je het best beperkt tot 10 à 15 mm.

 

Stappenplan: parket op tegels plaatsen

Je tegelvloer omtoveren in een fraai parket verloopt in vier fases:

 

1. De tegelvloer voorbereiden

Ontvet eerst de vloer en ruw vervolgens de tegels op met een schuurmachine met diamantschijf. Dit is nodig voor een goede hechting van de parketlijm. Ontvet de vloer nogmaals na het opruwen.

 

2. Een ondervloer plaatsen

Zeker als je massief parket plaatst, is een ondervloer een absolute must. Zo’n ondervloer is niet alleen nodig om de vloer te egaliseren, maar ook om het ‘werken’ van het hout op te vangen. Bovendien creëer je op deze manier een extra isolatielaag.

Een ondervloer kan hard (houten platen) of zacht (isolatiemateriaal) zijn. Plaats je een meerlagig parket op keramische tegels, dan kun je de ondervloer eventueel achterwege laten en het parket rechtstreeks lijmen op de tegel.

 

3. Het parket plaatsen

Boven op de ondervloer plaats je het parket. Je kunt dit zwevend leggen of verlijmen. Hoe je dat doet? Lees onze tips om zelf een parket te leggen.

 

4. Het parket behandelen

Tot slot geef je het parket nog een beschermende laag. Je kunt kiezen voor olie, vernis of was of voor een combinatie van olie en vernis.

 

Opgelet bij deuren en drempels

Door parket boven op tegels te plaatsen, komt je vloeroppervlak uiteraard hoger te liggen. Dat betekent ook dat je je deuren, deurlijsten en drempels moet aanpassen. Bij de overgang van vloeren, waar het parket aansluit op tegels, kun je schuine dorpels aanbrengen. Zo vermijd je dat iemand zich stoot.

 

Je parketvloer laten leggen door een specialist

Wil je zeker zijn van een geslaagd eindresultaat? Laat dan de plaatsing van je parket over aan een professional. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.