Parket wordt bijna altijd op een ondervloer gelegd. Maar waarom is dat precies, en welke eigenschappen heeft zo’n ondervloer? Je ontdekt het in deze blog.

Is een ondervloer altijd nodig bij parket?

Zowel massief parket als meerlagig parket moet op een volledig vlakke ondergrond gelegd worden. Als je parket plaatst, is het daarom in de meeste gevallen aangewezen om eerst een goede ondervloer te voorzien. Dat geldt trouwens ook bij laminaat of bij een vloer uit houtdelen. Zonder goede ondervloer kun je parket niet volgens de regels van de kunst leggen en zullen er snel problemen opduiken.

Enkel als je een meerlagig parket op keramische tegels plaatst, kun je de ondervloer eventueel achterwege laten en het parket rechtstreeks op de tegels lijmen.

Waarom een ondervloer leggen bij parket?

Een ondervloer zorgt voor een langere levensduur van je parket en biedt je meer comfort. Zeker als je kiest voor een zwevende plaatsing is een ondervloer cruciaal, aangezien je dan een zeer stabiele basis nodig hebt om je vloer te plaatsen

Wat zijn de belangrijkste functies van een ondervloer?

1. De vloer egaliseren

Met een ondervloer werk je oneffenheden in de ondergrond weg. Er bestaan ondervloeren met een klein (tot 1 mm) of groot (tot 4 mm) egaliserend vermogen. Hellingen en extra grote deuken in de ondergrond kun je wegwerken met spaanplaten of egaliseermiddel.

2. Vocht tegenhouden

Een vochtwerende ondervloer of dampscherm voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de vloer trekt. Dat is vooral belangrijk bij een ondergrond in beton of bij een vloer tussen een verwarmde en een onverwarmde ruimte, zoals een kelder. Bij een ondergrond in hout gebruik je het best geen vochtwerende ondervloer, omdat er dan een kleine kans op schimmelvorming bestaat.

3. Geluid dempen

Met een geluiddempende ondervloer kun je contactgeluiden bij parket (kraken en piepen) verminderen. Zeker in appartementen en op bovenverdiepingen van gebouwen is dit geen overbodige luxe. Soms verplicht het huisreglement van een appartement zelfs expliciet een ondervloer met een dempend vermogen van 10 decibel.

4. Thermisch isoleren

Een isolerende ondervloer houdt de warmte beter vast. Let wel: om echt het verschil te maken, heb je nog altijd een degelijke vloer- of bodemisolatie nodig. Combineer je je parket met vloerverwarming? Dan kies je beter niet voor een warmte-isolerende ondervloer.

Wat is de beste ondervloer voor parket?

Welk soort ondervloer je het best kiest voor jouw parket, hangt af van verschillende factoren. Houd niet alleen rekening met de ondergrond (beton, hout, tegels, …), maar ook met hoogteverschillen in je vloer, eventuele vloerverwarming, de nood aan vochtwering en geluidsdemping, … Laat je bij twijfel adviseren door een parketexpert.

Lees ook: de 5 meestgestelde vragen over parket