Houten vloeren blijven een populaire interieurkeuze. Niet verwonderlijk: een goed onderhouden parket straalt niet alleen luxe uit, het blijft ook jarenlang mooi. Toch bestaan er heel wat onduidelijkheden. We zetten de meest gestelde vragen daarom even op een rijtje.

1.      Welke houtsoorten zijn het best geschikt?

Er zijn talloze factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u hout voor uw parket kiest. Heel wat hangt af van de bestemming. Zo moet hout voor een drukbelopen ruimte harder zijn dan dat voor een minder bezochte ruimte. Daarnaast moet het uitzicht van de houtsoort bij de rest van uw interieur passen. Verder kiest u het best voor duurzaam en ecologisch hout, waarmee we zowel de oorsprong als de levensduur van het hout bedoelen. Europese eik is bijvoorbeeld een prima keuze.

2.      Kies ik voor lamelparket of voor massief parket?

Bij lamelparket bestaat enkel de bovenste laag uit massief hout, terwijl de rest van het parket uit gekleefde onderlagen bestaat. Daardoor zet lamelparket minder in en uit dan massief parket, wat het uitermate geschikt maakt om met vloerverwarming te combineren. Bovendien is lamelparket iets budgetvriendelijker dan massief parket. Opgelet: kies hoe dan ook voor hoogkwalitatief materiaal.

3.      Hoe gebeurt de plaatsing van mijn parket?

Afhankelijk van de ondergrond, de oppervlakte en de dikte van uw parket zijn er verschillende opties: vol verlijmd op de dekvloer of chape, zwevend in tand en groef, verlijmd en genageld of verlijmd en genageld in tand en groef. Zo is verlijmen op de vloer aangewezen bij grote oppervlaktes en vloerverwarming, maar is zwevend leggen goedkoper.

4.      Welke legpatronen zijn er mogelijk?

In principe kunt u uw planken mooi parallel laten leggen, maar dat is niet uw enige optie. Wat dacht u van een visgraatpatroon, een Hongaarse punt, een dambordpatroon, een mozaïekpatroon of een Versailles-patroon?

5.      Hoe onderhoud ik mijn parket?

Het optimale onderhoud hangt af van de afwerking van uw parket. Zo kunt u kiezen voor vernis, boen of olie. Elke afwerkingsvorm heeft haar eigen regels. Daarnaast zijn de omgevingsfactoren van cruciaal belang: de luchtvochtigheid moet bijvoorbeeld tussen de 40% en 60% liggen om te voorkomen dat het hout te veel krimpt of uitzet.