Wie op zoek is naar vloerbedekking met een warme en authentieke uitstraling komt al snel uit bij parket. Niet onlogisch: er is een ruime keuze aan houtsoorten en legpatronen. Maar er durft al snel een duur prijskaartje aan te hangen. Daarom twijfelen mensen soms over laminaat, wat een goedkopere optie is. En dan bestaat er nog zoiets als lamelparket. Laten we even stilstaan bij de verschillen.

De samenstelling van parket en laminaat

Parket bestaat uit houten planken. We onderscheiden twee soorten: massief parket bestaat volledig uit houten planken, bij lamelparket is enkel de toplaag hardhout. De rest van lamelparket bestaat uit multiplex of andere massieve houtsoorten. Maar of er nu een massief parket of een lamelparket in je huis ligt, het verschil zie je niet met het blote oog. Beide soorten blijven dankzij intensief en grondig onderhoud jarenlang mooi. Wanneer parket er dof uitziet of beschadigd is, kan het ook altijd gerenoveerd worden. Dat maakt van parket een duurzame keuze.

Laminaat bestaat uit vier lagen: een balanslaag, kernlaag, decoratieve laag en bovenlaag. De decoratieve laag bestaat uit bedrukt papier en bepaalt de uitstraling. De bovenlaag wordt bovenop de decoratieve laag geplaatst en zorgt voor de duurzaamheid. Omdat laminaat geen écht hout is, vergt het geen behandelingen met olie of vernis en ziet het er ook wat minder natuurlijk uit. Daardoor kan laminaat evenmin gerenoveerd worden. Eens de bovenlaag afgesleten is, zult u de vloer dus moeten vervangen.

Andere verschillen tussen parket en laminaat

Om massief parket te plaatsen hebt u enige kennis van zaken nodig. De planken moeten immer verlijmd worden. Bij zowel lamelparket als laminaat is dat niet het geval. Beide vloeren kunt u ‘zwevend’ plaatsen. Dat maakt dat de installatie vaak een stuk sneller én goedkoper kan.

Daarnaast wordt soms beweerd dat laminaat veelzijdiger is qua uitvoeringen, omdat quasi elk mogelijk ontwerp op de decoratieve laag kan worden gedrukt. Maar als u op zoek bent naar de warme, natuurlijke look van hout, zit u beter met parket. Tegenwoordig bestaan er zoveel legpatronen en afwerkingskleuren dat u zonder twijfel een parket vindt dat perfect in uw interieur past.