Een van de bekendste patronen voor parket is ‘de visgraat’. Maar hoe ziet dat er precies uit, wat zijn de mogelijkheden en hoe leg je zo’n visgraatparket? Je leest het in dit artikel.

Wat is een ‘visgraatparket’?

Het visgraatpatroon is een legwijze voor vloeren, waarbij korte plankjes in zigzagvorm gelegd worden, die doet denken aan een visgraat. Het visgraatpatroon is vooral populair bij parket, maar kan ook gebruikt worden voor andere soorten vloerbedekking zoals tegels, vinyl, laminaat, … Een visgraatparket oogt luxueus en geeft een eindloos ruimtegevoel.

Wat is het verschil met de Hongaarse punt?

In tegenstelling tot de Hongaarse punt, vormen de houtplankjes bij een visgraatpatroon onderling een rechte hoek van 90°. De afzonderlijke plankjes hebben dan ook de vorm van een rechthoek en niet die van een parallellogram. Daarnaast heeft een visgraatparket een klassiekere uitstraling dan de Hongaarse punt.

Afwerkingen, maten en kleuren

Een visgraatpatroon is in principe mogelijk met elke courante houtsoort en elke afwerking (geolied, gelakt of gewaxt). Het is vooral populair bij houten vloeren, en al helemaal bij massief eiken parket. Plankjes van 7 op 40 centimeter zijn de standaard, maar je kunt ook met andere afmetingen aan de slag. Ten slotte kun je ervoor kiezen om een naad aan te brengen tussen de vloerplanken … of niet.

Toepassingen

Het visgraatpatroon werd vroeger vaak gelegd in kastelen en kloosters. Vandaag vind je het zowel in klassieke als hedendaagse woningen. Kies je voor lamelparket in een stabiele houtsoort zoals eik, dan kun je een visgraatparket ook perfect combineren met vloerverwarming.

Hoeveel kost het om visgraatparket te leggen?

De precieze kost hangt af van verschillende factoren, zoals de soort hout, de oppervlakte, de afwerking, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van zo’n 140 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing en afwerking. Let wel: bij luxueuze visgraatparketten kan de prijs nog sterk oplopen.

Hoe moet je het visgraatpatroon leggen?

Een parketvloer in visgraatpatroon leggen, is geen eenvoudige klus – zelfs niet voor een ervaren parketlegger. Het is dan ook beter om de plaatsing over te laten aan een professional, die over de juiste expertise en het juiste materiaal beschikt.

Legwijze van parket: stappenplan voor het visgraatpatroon

  • Controleer het parket op beschadigingen of mankementen. Alles in orde? Laat het dan, minstens enkele uren voor je begint met het leggen, acclimatiseren in de ruimte waarin je het wil aanbrengen.
  • Verdeel het parket in een stapel linker- en een stapel rechterdelen.
  • Bepaal de hartlijn met een spandraad. Dat is een centrale lijn in de ruimte, waarlangs de vloerdelen het langst ononderbroken kunnen lopen.
  • Leg het rechterdeel van de eerste V met de punt onder de spandraad.
  • Vul de groef aan met het linkerdeel van de eerste V.
  • Herhaal dit om de eerste rij parket aan te leggen.
  • Laat de lijm even uitdrogen.
  • Vul het parket voorzichtig aan met de volgende lijn en voortdurend controleren of de eerste rij de hartlijn nog perfect volgt.
  • Leg de rest van de vloer en gebruik daarbij de eerste rij als ijkpunt.
  • Kom je obstakels tegen, zoals verwarmingsbuizen of deurlijsten? Zaag dan de plankjes op maat. Het is cruciaal om altijd een kleine afstand van de muur en van obstakels vrij te houden, zodat het parket ruimte heeft om uit te zetten.

Onderhoud

Het onderhoud van een visgraatparket hangt vooral af van de afwerking. Maar het belangrijkste advies luidt: hou je vloer zoveel mogelijk stof- en zandvrij. Stofzuig dus regelmatig.

Lees ook: 3 tips voor het dagelijkse onderhoud van je parket

Visgraatparket leggen of renoveren? Wij helpen je graag

Wil jij ook graag een parket in visgraatmotief? Onze professionals helpen je graag. Ook als je visgraatparket dof of beschadigd is, kunnen we je helpen. Na een grondige renovatie ziet je vloer er weer als nieuw uit. Neem gerust contact op voor meer informatie.