Een van de bekendste patronen voor parket is de ‘visgraat’. Maar hoe ziet dat er precies uit, wat zijn de mogelijkheden en hoe leg je het? Je leest het in dit artikel.

 

Wat is parket in ‘visgraat’?

Het visgraatpatroon is een legverband voor vloeren, waarbij korte plankjes in een zigzagvorm gelegd worden die doet denken aan een visgraat. Dit patroon is vooral populair bij parketten, maar kan ook gebruikt worden voor andere soorten vloerbedekking zoals tegels, vinyl, laminaat, …

Een visgraatmotief oogt luxueus en doet het lijken alsof de ruimte geen begin en geen einde heeft.

 

Hoe verschilt visgraat van de Hongaarse punt?

In tegenstelling tot bij de Hongaarse punt vormen de plankjes bij een visgraatpatroon onderling een rechte hoek (90°). De afzonderlijke plankjes hebben dan ook de vorm van een rechthoek en niet die van een parallellogram. Een visgraatmotief oogt ook iets klassieker dan de Hongaarse punt.

 

Afwerkingen, maten en kleuren

Een visgraatpatroon is in principe mogelijk met elke courante houtsoort en elke afwerking (geolied, gelakt of gewaxt). Het is vooral populair bij een massief eiken parket.

Plankjes van 7 op 40 centimeter zijn de standaard, maar ook stroken in andere afmetingen zijn een optie. Ten slotte kun je kiezen om je visgraatparket uit te voeren met of zonder naad tussen de vloerplanken.

 

Toepassingen

Het visgraatpatroon werd vroeger vaak gelegd in kastelen en kloosters. Vandaag vind je het zowel in klassieke als hedendaagse woningen.

Kies je voor lamelparket in een stabiele houtsoort zoals eik, dan kun je een visgraatparket ook perfect combineren met vloerverwarming.

 

Hoeveel kost visgraatparket?

De precieze kost van een visgraatparket hangt af van verschillende factoren, zoals het soort hout, de oppervlakte, de afwerking, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van zo’n 140 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing en afwerking. Let wel: bij luxueuze visgraatparketten kan de prijs nog sterk oplopen.

 

Hoe moet je visgraatparket leggen?

Een parketvloer in visgraatpatroon leggen is geen eenvoudige klus. Zelfs voor een ervaren parketlegger vraagt dit de nodige concentratie en geduld. Het is dan ook beter om de plaatsing over te laten aan een professional, die over de juiste expertise en het juiste materiaal beschikt.

Het leggen verloopt volgens deze stappen:

  • Het parket controleren en laten acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd zal worden.
  • Het parket verdelen in linker- en rechterdelen. (Dat vergemakkelijkt het leggen.)
  • Met een spandraad de hartlijn bepalen: dit is een centrale lijn in de ruimte, waar de vloerdelen het langst ononderbroken langs kunnen lopen.
  • Het rechterdeel van de eerste V leggen met de punt onder de spandraad.
  • In de groef aanvullen met het linkerdeel van de eerste V.
  • Dit herhalen en zo de eerste rij parket leggen.
  • De lijm even laten uitdrogen.
  • Het parket voorzichtig aanvullen met de volgende lijn en voortdurend controleren of de eerste rij de hartlijn nog perfect volgt.
  • De rest van de vloer leggen met de eerste rij als ijkpunt.
  • Bij obstakels moeten de plankjes op maat gezaagd worden. Het is cruciaal om altijd een kleine afstand van de muur en van obstakels vrij te houden, zodat het parket ruimte heeft om uit te zetten.

 

Onderhoud

Het onderhoud van een visgraatparket hangt vooral af van de afwerking. Sowieso is het cruciaal om je vloer zoveel mogelijk stof- en zandvrij te houden. Stofzuig dus regelmatig.

Lees ook: 3 tips voor het dagelijkse onderhoud van je parket

 

Visgraatparket leggen of renoveren: wij helpen je graag

Wil jij ook graag een parket in visgraatmotief? Wij kunnen dit voor jou leggen. Ook als je visgraatparket dof of beschadigd is, zijn wij er voor jou. Na een grondige renovatie ziet je vloer er weer als nieuw uit. Neem gerust contact op voor meer informatie.