Een parketvloer vangt meteen je blik. Hout heeft dan ook een warme, stijlvolle uitstraling. Pak je het graag speels aan? Een mozaïekpatroon brengt dynamiek en variatie in je houten vloer. We vertellen je alles wat je moet weten.

Mozaïek, Hongaarse punt of visgraat?

Mozaïekparket doet denken aan een dambord. Smalle houten plankjes van dezelfde lengte vormen vierkanten en worden afwisselend verticaal en horizontaal gelegd. Zo krijg je een uniek patroon in je parketvloer.

Een mozaïekmotief is opvallend en tegelijk subtiel. Zeker in vergelijking met visgraatparket, waarbij de planken in zigzagpatroon loodrecht op elkaar liggen. Ook Hongaarse punt trekt meer aandacht. Hier sluiten de vloerdelen — in de vorm van een parallellogram — naadloos op elkaar aan, zodat ze een duidelijk V-motief vormen.

Voor- en nadelen van mozaïekparket

Mozaïekparket is enorm stevig en onverslijtbaar, dus je hebt er je leven lang plezier van. Zo’n houten vloer is trouwens bijzonder stil. Ten slotte is hij betaalbaar, omdat de planken goedkoper zijn dan gewone parket. Je krijgt dus veel degelijkheid voor een gunstige prijs. Begint het hout er toch dof uit te zien, dan volstaat een opschuurbeurt. Wij maken je vloer weer als nieuw.

Het nadeel van mozaïekparket? Het motief vormen duurt wel even en je moet een specialist inschakelen voor een mooi, effen resultaat.

Zo gebeurt de plaatsing

Elk vierkant van het blokpatroon bestaat uit verschillende houten latten. Om ervoor te zorgen dat de vloer vlak en stabiel ligt, komen de plankjes op een ondervloer van bijvoorbeeld hout, beton, zandcement of anhydriet (gips).

  1. De parketspecialist lijmt de houten blokken in dambordmotief op de ondervloer. Extra verlijming is niet nodig, omdat elke lat een beperkte afmeting heeft en zich makkelijk hecht.
  2. De vloer wordt professioneel geschuurd en gevoegd.
  3. Het mozaïekparket wordt afgewerkt met vernis of olie.