Voor de afwerking van je parketvloer heb je in principe de keuze tussen olie en vernis. Maar als je wil genieten van de voordelen van beide opties, dan bestaat er vandaag nog een derde mogelijkheid: de combinatie van een laag olie met een of meerdere lagen vernis. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Parket: olie vs. vernis

Het grote voordeel van olie ten opzichte van vernis, is dat je er een heel authentieke look mee kunt bereiken. Met olie blijft het natuurlijk aspect van het hout immers bewaard. Bovendien zijn er diverse kleurschakeringen mogelijk, die je makkelijk kunt uittesten op het parket. Daarnaast is het met olie mogelijk om na verloop van tijd een onderhoudsolie te zetten. Daarmee blijft de bescherming van het parket op punt. Ten slotte laat een geolied parket toe om plaatselijke herstellingen en kleine retouches uit te voeren.

Vernis van zijn kant biedt een ander soort bescherming dan olie en is ideaal voor een vloer die intensief gebruikt wordt, zoals in een winkel of een openbaar gebouw. De parketvloer is achteraf ook makkelijk te onderhouden. Anderzijds zijn de mogelijkheden qua kleur eerder beperkt.

De combinatie olie met vernis

Bij de combinatietechniek wordt er in de plaats van een vernisprimer eerst een laag olie aangebracht, die het parket meteen al een zekere bescherming biedt. Daarna volgt een tweecomponentenvernissysteem, wat voor een verdere afsluiting en bescherming van het hout zorgt. Het voordeel? Je krijgt een heel mooie kleur én het hout is optimaal beschermd. Ook is de slijtageweerstand erg hoog.

De olie, die als primer gebruikt wordt, vormt een hechtingsbasis voor de vernis. De droogtijd is daarbij cruciaal: die bedraagt minimum twaalf en maximum achtenveertig uur. Voor een goede chemische hechting moet de eerste vernislaag binnen die tijdspanne aangebracht worden.

Deze combinatietechniek heeft weinig nadelen. Omdat het meer werk vergt, is het wel duurder dan de traditionele technieken. Ook is het iets moeilijker om het parket nadien nog bij te werken.

Heb je vragen over deze techniek of wil je graag een offerte? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.