Een eiken vloer is een echt pronkstuk. Eik is stevig hout – harder dan grenen bijvoorbeeld – dat bijgevolg minder onderhevig is aan slijtage. Op voorwaarde dat je je eiken parketvloer goed onderhoudt, natuurlijk. Enkele tips om je eiken vloer te behandelen, onderhouden en beschermen als een pro!

Eiken vloer behandelen met vernis of olie?

Goed nieuws: een eiken vloer kun je met elk van beide afwerkingslagen behandelen, jij kiest welke afwerking je het mooist vindt passen bij jouw eiken parketvloer. Nog een ander groot voordeel van eikenhout is dat je het kunt oliën in veel verschillende kleuren. Van lichtgeel tot donkerbruin en alles daartussenin. Zelfs metallic-kleuren zijn een optie voor je eiken vloer, mocht je hem iets minder klassiek willen behandelen.

Dat betekent dus ook dat een eiken vloer herstellen geen enkel probleem vormt. Wil je extra eiken planken leggen op de plek waar vroeger de schoorsteenmantel stond? Door de brede kleurkeuze zal het verschil tussen de oude en nieuwe planken nauwelijks zichtbaar zijn.

Eiken vloer: veelzijdig en chic

Omdat eikenhout hard is, kan het tegen een stootje. Een eiken vloer gaat met andere woorden lang mee. Als je hem goed onderhoudt en regelmatig behandelt zoals het hoort, misschien wel een leven lang. Afhankelijk van de afwerking die je voor je eiken vloer koos (vernis of olie), moet je hem  regelmatig dweilen met een lichtvochtige doek en eventueel wat speciaal reinigingsproduct, of jaarlijks boenen met de boenmachine.

Welk legverband voor je eiken vloer?

En hoe hij ook is afgewerkt, een eiken vloer blijft altijd een prachtig pronkstuk in je woning. Des te meer omdat je met deze houtsoort veel mogelijkheden hebt wat het legverband betreft: een eiken vloer kan je in zowat élk mogelijk verband leggen, van visgraat tot stroken. Meer weten? Lees dan ook ons artikel over de verschillende soorten parket en legverbanden.