Notelaar heeft een intense bruine kleur en een prachtige gevlamde structuur. Deze niet-tropische houtsoort geeft zo toch een exotische toets aan je interieur. In dit artikel ontdek je de kenmerken van notelaarparket en hoe je je vloer onderhoudt.

De kenmerken van notelaarparket

Notelaar is een zachte houtsoort die makkelijk te bewerken, maar ook bijzonder sterk is. Daarom zie je veel kasten, stoelen en tafels in notelaar. De mooie tekeningen in het hout geven notelaar een uniek karakter, waardoor het materiaal zeer geliefd is voor parketvloeren. Toch is dat geen evidentie: notenhout is redelijk gevoelig voor kleine beschadigingen zoals krassen, deuken en putjes. Daarom is een goeie afwerking noodzakelijk. Notelaarparket leg je beter niet in ruimtes met veel passage, zoals een inkomhal en gang, of buiten.

Met de juiste beschermlaag (olie en vernis) geniet je gelukkig wel lang van je houten vloer in bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer. Notelaar dempt geluid en is uitermate geschikt om te combineren met vloerverwarming.

Amerikaanse versus Europese notelaar

Je hebt keuze uit Amerikaans en Europees notenhout.

  • Amerikaanse notelaar komt van de zwarte walnoot en heeft een warme donkerbruine tot zwarte kleur.
  • Europees notenhout is lichter, met meer grijstinten. Daarnaast zijn de kleurverschillen van bast tot kern groter.

Zo onderhoud je je notelaarparket

Wat moet je doen om je notelaarparket zo lang mogelijk in topvorm te houden? Een eerste belangrijke tip: gebruik niet te veel water wanneer je poetst. Je maakt de houten vloer het best schoon met een bezem, droge vezeldoek of stofzuiger met parketborstel. De natte schoonmaak hoef je eigenlijk maar om de twee à drie weken in te plannen. Dat doe je met een matig natte dweil en lauw water. Is je vloer geboend, dan mag je nooit dweilen!

Lees meer over het onderhoud van jouw vloer, afhankelijk van de afwerking. In onze webshop vind je de nodige producten om je notelaarparket schoon te maken. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt.