Parket is een enorme meerwaarde voor je woning, maar ook buiten kun je een houten vloer aanleggen. In dit artikel zetten we enkele aandachtspunten op een rijtje.

 

Parket buiten?

Natuurlijk kun je buiten geen parket leggen zoals je dat binnen zou doen, maar dat betekent niet dat een houten vloer buiten helemaal niet mogelijk is. Zo zijn terrassen in hout erg populair. Maar er bestaat ook zoiets als buitenparket. Dat zijn hardhouten terrasplanken die met een clipsysteem worden gemonteerd, waardoor het mogelijk is om de ruimte tussen de planken te beperken.

 

Een houtsoort voor buiten kiezen

Zowel een houten terras als een buitenparket wordt blootgesteld aan regen, wind en felle zonneschijn. Het is dan ook cruciaal dat je een houtsoort kiest die bestand is tegen gure weersomstandigheden.

Op basis van hun natuurlijke duurzaamheid onderscheiden we bij hout vijf duurzaamheidsklassen. De classificering loopt van I tot V, waarbij I de meest en V de minst duurzame houtsoorten zijn. Voor een houten vloer kies je het best hout uit de klasse I, II of III.

Check ook of het hout voor je buitenvloer het FSC- en/of het PEFC-label draagt. Dat bewijst dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

 

Buiten een houten vloer leggen

Als je enigszins handig bent, is het perfect mogelijk om zelf je houten buitenvloer aan te leggen.

Enkele vuistregels:

  • Zorg voor een waterdoorlatende, maar stabiele ondergrond, zoals gestabiliseerd zand.
  • Om te vermijden dat er onkruid tussen de planken van je buitenvloer groeit, kun je een worteldoek op de ondergrond bevestigen.
  • Laat voor een vlotte afwatering het terras lichtjes afhellen. Eén centimeter per meter volstaat.
  • Gebruik schroeven uit roestvrij staal. IJzeren of stalen schroeven kunnen namelijk verkleuringen op je planken veroorzaken.

 

Vergrijzing van het hout

Omdat een houten vloer buiten blootgesteld wordt aan zonlicht en regen, krijgt het hout na verloop van tijd een grijzere kleur. Die vergrijzing is onvermijdelijk, maar heeft verder geen invloed op de eigenschappen van het hout. Veel mensen vinden het verweerde uitzicht zelfs mooi.

 

Weinig onderhoud nodig

In principe hoef je een houten vloer buiten nauwelijks te onderhouden. Heb je toch vlekken en wil je het hout reinigen? Gebruik dan een borstel en een sopje van bruine zeep en water. Eventueel kun je ook een mengsel van één deel javel en drie delen water gebruiken. Een hogedrukreiniger raden we af, omdat je daarmee het hout kunt beschadigen.

 

Je houten vloer buiten behandelen

Hout buiten wordt soms gebeitst of geolied, al kun je het ook behandelen met verf of lak. Het is erg belangrijk om het hout altijd eerst goed schoon te maken vooraleer je het gaat behandelen. Ook moet het hout goed droog zijn.

 

Hulp nodig? We staan voor je klaar

Heb je vragen over de behandeling van een houten vloer buiten? Of is het hout beschadigd en wil je het graag laten renoveren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.