Een houten vloer in uw nieuwbouw- of renovatiewoning is een prima keuze als u houdt van een warme en authentieke uitstraling. En met volgende aandachtspunten in het achterhoofd, vindt u ongetwijfeld duurzaam parket dat perfect in uw interieur past.

Levenslang genieten van uw parket

Duurzaamheid betekent in de eerste plaats dat u lang kunt genieten van uw parket. Bekijk bij de aanschaf van een houten vloer zeker in welke duurzaamheidsklasse de houtsoort valt. In de regel kiest u het best voor kernhout en zijn harde houtsoorten – denk bijvoorbeeld aan Europese eik – de sterkste, maar zachtere houtsoorten zijn ook geschikt als die behandeld worden. Daarnaast zijn de plaatsing en het onderhoud van uw parket van cruciaal belang. De afwerkingsvorm – olie, vernis of boenwas – bepaalt welke aanpak het best geschikt is.

Ecologisch verantwoorde keuzes maken

In de tweede plaats slaat duurzaamheid op ecologisch verantwoorde keuzes maken, bijvoorbeeld door voor een houtsoort met certificaat van duurzaam bosbeheer (FSC- of EPFC-label) te gaan. Zo’n hout is immers een vernieuwbare grondstof met een lange levensduur. U kunt die ecologische keuzes uiteraard ook doortrekken in afwerkings- en onderhoudsproducten. Bovendien is hout een vrij goede isolator, wat mooi meegenomen is voor uw energieverbruik.

Massief parket versus lamelparket

Massief parket bestaat – zoals de naam verklapt – volledig uit massieve, houten planken. Lamelparket bestaat daarentegen uit een massief houten toplaag en gekleefde onderlagen – meestal multiplex of zachtere houtsoorten. Qua levensduur zijn lamelparket en massief parket vergelijkbaar, op voorwaarde dat u voor voldoende kwalitatief materiaal kiest. Doordat enkel de bovenste laag uit hardhout bestaat, is lamelparket ook iets beter voor het milieu, tenzij de onderlagen en de lijm dat niet zijn. Beide soorten zijn dus het overwegen waard, zolang u voldoende aandacht besteedt aan de oorsprong van de gebruikte materialen.

Andere troeven van parket

Als u met bovenstaande zaken rekening houdt, kunt u gerust zijn dat u een duurzaam parket in huis haalt. Bovendien kunnen wij zowel massief als lamelparket renoveren. Per schuurgang halen wij slechts 0,4 millimeter van de toplaag om uw parket weer zo goed als nieuw te maken.