Ligt jouw parket niet helemaal vlak? Er bestaan verschillende methoden om je oude houten vloer te egaliseren. Lees snel verder.

Wanneer je houten vloer egaliseren?

Een mooie houten vloer geeft een enorme meerwaarde aan je woning. Maar uiteraard wil je dat je vloer helemaal vlak is. Probeer maar eens meubels te plaatsen op een oneffen ondergrond …

Om te checken of jouw vloer oneffen ligt, leg je er een stevige rechte lat op. Kun je op sommige plaatsen meer dan vijf millimeter onder de lat doorkijken? Dan kun je het best de houten vloer uitvlakken.

Parket versus houten vloer met toplaag

Welke opties je hebt om te egaliseren, hangt af van het type vloer. Gaat het om parket, waarbij de mooie houtstructuur niet verloren mag gaan, dan is schuren de enige mogelijkheid om je vloer effen te maken én het uitzicht te behouden.

Bij een houten vloer die je afwerkt met een toplaag van bijvoorbeeld pvc of vinyl, zijn er meer mogelijkheden. We zetten alles even op een rijtje.

Een houten vloer met toplaag egaliseren

1.       Houten vloer egaliseren met underlayment

Om een gewone houten vloer te egaliseren, is een ‘underlayment’ populair. Dat zijn houten platen die je ophoogt met lijm en zo de vloer weer vlak maken.

2.       Vloer egaliseren met OSB

Een andere oplossing is OSB (Oriented Strand Board), een plaatmateriaal gemaakt van verschillende lagen houtschilfers. Je schuift deze platen aan vier zijden in elkaar met een tand-groefverbinding, waardoor er onderling nauwelijks een niveauverschil is. Ideaal dus om je houten vloer te egaliseren.

3.       Egaline houten vloer

Een derde methode: je houten vloer uitvlakken met egaline. Dat is een soort vloeibare egalisatiemortel die verrijkt is met kunststoffen. Met dit product kun je een vloer met een verschil tot maximum één centimeter weer mooi egaliseren. Voor een optimale hechting is het soms aangewezen om eerst een primer aan te brengen. Een houten vloer uitvlakken met egaline is bovendien een precies werkje. Als de laag niet flexibel genoeg is, kan ze na verloop van tijd scheuren. Breng daarom maar een dunne laag egaline aan.

Hoeveel egalisatie heb je nodig per m2? Dat hangt af van hoe dik je de vloer wil hebben. Reken voor de egaline op ongeveer 1,5 kg/m2 voor een laag van één millimeter.

4.       Houten vloer egaliseren met korrels of vlokken

Liggen de planken schots en scheef? Dan kun je korrels of vlokken gebruiken om de vloer uit te vlakken. Je brengt dan egalisatiekorrels aan onder de laagste punten van de vloer, om die delen op te hogen. Zo krijg je weer een stabiele ondergrond en liggen je planken mooi effen. Zo’n vulmiddel gebruiken is erg effectief, maar het is wel een intensief werkje.

Houten vloer egaliseren voor pvc of laminaat

Wil je een houten ondervloer egaliseren om er een nieuwe pvc-vloer of laminaat op te leggen? Dat is een goed idee, want zeker bij pvc – een dun materiaal – voel je al snel oneffenheden.

  • Maak de ondervloer eerst schoon, zodat er geen stof of vet meer achterblijft.
  • Verwijder losse stukjes hout en andere oneffenheden (zoals bijvoorbeeld een losse spijker).
  • Zet de losse planken stevig vast.
  • Leg spaanplaten over de ondervloer.
  • Gebruik cement om kieren en gaten op te vullen.
  • Breng een primer aan op de spaanplaten, laat drogen en breng nadien egaline aan.

Geschoteld parket egaliseren

Als een parketvloer niet vlak is, dan komt dat meestal doordat de planken ‘geschoteld’ liggen. Dat wil zeggen dat het hout kromgetrokken is en in de breedte enigszins hol of bol staat. In zo’n geval moet je het hout eerst grondig diagonaal schuren om de vloer uit te vlakken. Schuur daarna verder in de lengte, zodat je een mooi schuurbeeld krijgt. Na het schuren kun je het parket nog afwerken met olie en/of vernis.

Belangrijk: voor een parketvloer is egaline helaas niet bruikbaar, aangezien dit product niet doorzichtig is. Zodra je een dunne laag aanbrengt, gaat de fraaie look van het parket verloren.

Is jouw parket geschoteld en laat je het uitvlakken liever aan een specialist over? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je oneffen houten vloer egaliseren.