Parket is robuust en slijtvast, maar zelfs als je goed oplet, kunnen er (vet)vlekken ontstaan op je houten vloer. Gelukkig is je parket meestal eenvoudig te herstellen. Je kunt in eerste instantie zelf aan de slag, maar hardnekkige vetvlekken laat je het best door een expert verwijderen. Lees hier hoe je het aanpakt.

Wat veroorzaakt vetvlekken?

Olierijke voedingswaren of verzorgingsproducten maken makkelijk vlekken. Denk maar aan mayonaise, olijfolie, frituurvet of haar- en huidoliën. Zeker in je keuken of badkamer mors je al eens iets, omdat je er vaak druk in de weer bent. Wees daar dus extra voorzichtig.

Snel vetvlekken uit je parket verwijderen

Snel zijn is de boodschap, voordat de olie je parket aantast. ‘Verse’ vetvlekken kun je uit je parket verwijderen met water en natuurlijke zeep.

  1. Dop het vet op met keuken- of krantenpapier.
  2. Meng water met zeep die geschikt is voor een houten vloer.
  3. Dompel je spons in het water en wring hem uit. Te vochtig poetsen is slecht voor je parket.
  4. Wrijf met ronde bewegingen over de vlek. Begin zeker niet te schuren op het hout.
  5. Was de spons uit en ga nog even over de vetvlek.
  6. Herhaal eventueel als het vet nog niet volledig verwijderd is.
  7. Droog het hout af met een zachte doek.

Heb je een glanzende vetvlek in een geoliede houten vloer? Die kun je behandelen met wat schoonmaakazijn. Gebruik de azijn enkel op deze plek en spoel de vloer met water. Vergeet het hout achteraf niet op te drogen, om watervlekken te voorkomen.

Hardnekkige vetvlekken uit je parket verwijderen

Hardnekkige vetvlekken vragen om een stevigere aanpak en diepere reiniging. Vermijd intensieve, bijtende producten die je vloer nog meer beschadigen. Dit werkje laat je het best over aan een professional.

Je krijgt vetvlekken, maar ook krassen en andere beschadigingen weg door je houten vloer te laten schuren. De bovenste laag wordt dan verwijderd en er komt een nieuwe beschermlaag op. Neem hiervoor zeker contact met ons op en vraag een offerte op maat. Onze experts brengen je parket weer tiptop in orde.